Plenković: Različite cijene goriva u Mađarskoj protivne europskom pravu

31.05.2022.

21:56

Autor: M.M./HRT/Hina

Različite cijene goriva u Mađarskoj protivne europskom pravu

Različite cijene goriva u Mađarskoj protivne europskom pravu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Različite cijene goriva na mađarskim crpkama za vlasnike vozila s mađarskim registarskim pločicama i one čija su vozila registrirana u nekoj drugoj članici EU-a protivno je europskom pravu i sigurno će pasti na sudu, izjavio je u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Važno je da Mađarska ne diskriminira vlasnike vozila iz drugih članica koji dolaze točiti gorivo jer to je čisto kršenje europskog prava i nema teoretske šanse da to prođe na sudu, izjavio je Plenković nakon završetka samita čelnika EU-a u Bruxellesu.

Dodao je da isto vrijedi i za Hrvatsku, gdje se ponegdje u kafićima različito naplaćuje domaćim u odnosu na strane goste.

- To isto nije redu i toga ne smije biti. Mi smo na jedinstvenom tržištu na kojem ne smije biti diskriminacije, rekao je Plenković.

Od prije nekoliko dana, strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.

Mađarska vlada donijela je još u studenom prošle godine uredbu kojom je ograničila cijene goriva, kako građani ne bi osjetili globalni porast cijena energenata.

Do nedavno su strani automobili mogli točiti gorivo po toj fiksiranoj cijeni u Mađarskoj. Međutim, vlada je iznenada objavila da će za strance vrijediti viša, tržišna cijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!