08:15 / 26.06.2018.

Autor: HRT

Plenković: RH želi okrenuti novu stranicu sa Srbijom

-

-

Foto: - / -

Plenković je govorio o ideje ujedinjene Europe, o Hrvatskoj i njezinu putu do članstva u EU-u i NATO-u, ratifikaciji Istanbulske konvencije, Europskom sudu za ljudska prava, vladavini prava i ljudskim pravima.
Premijer Andrej Plenković boravio je u Strasbourgu u posjetu Vijeću Europe, najstarijoj paneuropskoj organizaciji koja okuplja 47 država. Hrvatski premijer svoj je posjet započeo susretom s predsjednicom Parlamentarne skupštine Liliane Maury Pasquier, a nakon toga sastao se s glavnim tajnikom Thorbjornom Jaglandom.

Glavni tajnik Vijeća Europe rekao je nakon susreta da se ne slaže s ocjenama da opada utjecaj Vijeća Europe. "Naprotiv, uloga Vijeća Europe se pojačava", rekao je Jagland, navodeći kao primjer da je Europski sud za ljudska prava posljednje utočište za puno ljudi u Turskoj. "Uspostavili smo pravni prostor od Vladivostoka do Lisabona, od krajnjeg sjevera do južnog Kavkaza. To je od posebne važnosti za europski kontinent", rekao je Thorbjorn Jagland.Premijer Andrej Plenković je rekao da je potpuno suglasan s ocjenama glavnog tajnika Vijeća Europe. "Suglasan sam s ovim što je rekao glavni tajnik. Mislim da Vijeće Europe kao najstarija europska organizacija ima izrazito važnu ulogu u multilateralnom naporu u globalnom upravljanju i daje velik doprinos u političkom upravljanju na europskom kontinentu", rekao je Plenković.

Hrvatska je 1996. godine postala punopravnom članicom Vijeća Europe, a ove godine od svibnja do studenoga prvi put predsjedava Odborom ministara Vijeća Europe. Hrvatska je kao prioritete tijekom svoga predsjedanja istaknula borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine.

Šešelj opet vrijeđao Hrvatsku, Plenković mu odgovorio

Premijer Plenković je u svom obraćanju članovima delegacija nacionalnih parlamenata članica Vijeća Europe govorio o ideje ujedinjene Europe, o Hrvatskoj i njezinu putu od samostalnosti, rata do članstva u EU-u i NATO-u, ratifikaciji Istanbulske konvencije, Europskom sudu za ljudska prava, vladavini  prava i ljudskim pravima. Rekao je da sve članice Vijeća Europe trebaju osigurati da se standardi koje dijelimo provode u svim državama.

Govoreći o ratifikaciji Istanbulske konvencije rekao je da je to važan alat u borbi protiv nasilja nad ženama. "To je stavljeno u Hrvatskoj u kontekst šire ideološke debate. Hrvatska je uspjela ratificirati ovu konvenciju. Moja Vlada je to učinila s potpunim uvjerenjem da činimo dobro za naše društvo međutim mislim da cijela ova organizacija mora naći zajedničko rješenje da pojasni ono što ova konvencija jest. Nije korisno da imamo debate koje doprinose podjelama u društvu i fokus usmjeravaju na stvari koje nisu supstanca", rekao je premijer.

Dao je snažnu podršku Makedoniji i Albaniji za početak pristupih pregovora. Rekao je da Bosna i Hercegovina zaslužuje posebnu pozornost i potporu na njezinu putu prema EU-u te se zauzeo za punu ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u skladu s europskim vrijednostima, a što uključuje i pravedan izborni zakon. "BiH je za nas strateški bitna zemlja zbog geografske blizine, povijesnih odnosa, Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda. Uskoro su izbori u toj zemlji, mi želimo stabilnost institucija, kvalitetno funkcioniranje zemlje, dati podršku zemlji na europskom putu i smatramo da ne smijemo dopustiti da BiH bude u zadnjem vagonu u vlaku jugoistoka Europe prema EU-u. To je upravo onaj razlog što je BiH bila tema i govora i nekih pitanja u raspravi, a i drugih sastanka koje sam imao ovdje", rekao je Plenković novinarima nakon rasprave.

Rekao je da je o pitanju izbornog zakona u BiH razgovarao i s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom. "Predstavnici Venecijanske komisije nedavno su bili u BiH i razgovarali o provedbi odluke Ustavnog suda BiH i o pripremama za izbore. Šteta što nije postignut kompromis oko promjene izbornog zakona. Vjerujem da će se izbori održati prema postojećim pravilima jer je ostalo zaista malo vremena. Nadamo se da će taj proces proteći u najboljem redu i da će se onda ponovno otvoriti pitanje izbornog zakona", rekao je Plenković novinarima nakon rasprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!