07:25 / 16.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Plenković s austrijskim kancelarom o zaštiti granica EU-a

-

-

Foto: - / -

Hrvatski premijer Plenković već je s kancelarom Kurzom sudjelovao na tradicionalnom okupljanju osoba iz austrijske politike, poslovnog svijeta, kulture, akademske zajednice i medija.
Premijer Andrej Plenković razgovarao je na rubu Europskog foruma Wachau s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom o zaštiti vanjskih granica EU-a, zauzevši se za sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, uz pomoć Grčkoj, Italiji i Malti koje podnose velik teret migrantske krize, priopćeno je iz Vlade.

Važan je sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, uz pomoć prije svega Grčkoj, Italiji i Malti, zemljama koje su prve u doticaju sa srednjomediteranskom ili istočnomediteranskom migracijskom rutom, kazao je Plenković u izjavi za novinare.

Hrvatska kvalitetno štiti svoje granice, uložili smo jako puno u tehničku infrastrukturu i dobro iskoristili omotnicu koju smo dobili za Schengen. Više od 6000 hrvatskih policajaca angažirano je na čuvanju granice. Naša je zadaća da budu dobro opremljeni i obučeni te da zaštite Hrvatsku od nezakonitih migracija, naglasio je.

Nakon sastanka s austrijskim kancelarom Plenković je sudjelovao na Europa-Forumu Wachau u raspravi o temi Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i bobe protiv ilegalnih migracija. Forum se održava u dolini Wachau, u benediktinskom samostanu Göttweig nedaleko od Kremsa.

Fokus foruma, na kojem su uz kancelara Kurza sudjelovali i premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Duško Marković, bio je na ključnim temama europske politike: sigurnosti, migracijskoj politici, proširenju, novom višegodišnjem proračunu EU-a, izazovima Brexita te prioritetima austrijskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja ove godine.

S obzirom na to da Hrvatska preuzima predsjedanje Unijom početkom 2020., Plenković je istaknuo kako je potrebno nastojati da prioriteti teže prema istom cilju, a jedan od njih je nastavak procesa proširenja i suradnja sa zemljama susjedstva. Govoreći o budućnosti Europske unije, važnom je ocijenio reformu Dublinske uredbe.

Hrvatska ima dvije ambicije kada je riječ o tješnjoj integraciji, a to su ulazak u schengenski prostor i eurozonu, kazao je. Pozdravio je to što Njemačka i Austrija podržavaju hrvatske napore za ulazak u Schengen.

Hrvatski premijer Plenković jučer je s kancelarom Kurzom sudjelovao na tradicionalnom okupljanju osoba iz austrijske politike, poslovnog svijeta, kulture, akademske zajednice i medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!