12:28 / 09.03.2020.

Autor: Vlada RH/HRT

Plenković s čelnicima sedam država o aktivnostima na suzbijanju koronavirusa

Foto: Vlada RH

Foto: Vlada RH

Foto: - / -

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u video-konferenciji s čelnicima 7 država na temu mogućih zajedničkih aktivnosti oko suzbijanja epidemije koronavirusa.
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u video-konferenciji, zajedno s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, predsjednikom Cipra Nicosom Anastasiadesom, premijerom Italije Giuseppeom Conteom, premijerom Rumunjske Ludovicom Orbanom, premijerom Austrije Sebastianom Kurzom, premijerom Mađarske  Viktorom Orbanom i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim na temu mogućih zajedničkih aktivnosti oko suzbijanja epidemije koronavirusa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je o situaciji u Hrvatskoj, u kojoj je trenutno dvanaest oboljelih u tri grada. Istaknuo je kako je Hrvatska reagirala na vrijeme te objedinjenim djelovanjem svih resora pripremila niz mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana.

Predstavio je aktivnosti koje je Hrvatska poduzela na europskoj razini kao predsjedateljica Vijećem EU-a, podsjetivši na aktivaciju Integriranog mehanizma za odgovor na krizu 28.1. i iniciranje izvanrednih sastanaka Vijeća ministara zdravstva EU-a 13.2. i 6.3. te koordinacije ministara financija EU-a.

Istaknuo je potrebu bliske suradnje među državama i usklađenog pristupa u provedbi svih odgovarajućih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Predsjednici vlada i država naglasili su važnost jačanja medicinske i znanstvene suradnje kako bi se čim prije pronašlo cjepivo, kao i dodatno unaprijedili brzi testovi za otkrivanje zaraze. Založili su se i za daljnju koordinaciju svih aktivnosti te razmjenu najboljih iskustava u sprječavanju širenja zaraze, stoji u priopćenju Vlade Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!