12:17 / 25.05.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Plenković: Sloboda kretanja važna je za oporavak našeg gospodarstva

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Johanna Geron / Reuters

O zaustavljanju pandemije, posebnim digitalnim COVID potvrdama, te klimi - razgovara se u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća na kojemu je i naš premijer Andrej Plenković. 


Čelnici EU-a brzo su postigli suglasnost o otmici zrakoplova u organizaciji države iznad Bjelorusije te poslali snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje bjeloruskog oporbenog novinara, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Poslali smo snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje Romana Protaševiča, rekao je premijer Plenković uoči početka drugog dana sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a.

U ponedjeljak navečer, prvi dan samita, europski čelnici odlučili su uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi uhitio oporbenog novinara Romana Protaševiča.

Čelnici 27 članica EU-a su na samitu u Bruxellesu zatražili hitno oslobađanje Romana Protašavića i njegove djevojke Sofije Sapega.

U zaključcima sastanka na vrhu pozvali su Vijeće EU-a da proširi popis sankcioniranih pravnih i fizičkih osoba u Bjelorusiji, uvede dodatne ekonomske sankcije i pozvali sve europske zračne prijevoznike da izbjegavaju bjeloruski zračni prostor.

Čelnici EU-a također su tijekom radne večere održali stratešku raspravu o odnosima s Rusijom te zatražili od visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da o tome pripremi izvješće za sljedeći samit u lipnju.

U usvojenim zaključcima osudili su nezakonite, proaktivne i remetilačke akcije Rusije protiv EU-a te izrazili solidarnost s Češkom koju je Moskva nedavno stavila na svoj popis neprijateljskih država.

Drugi dan samita na dnevnom redu su rasprave o covidu-19 te o borbi protiv klimatskih promjena.

- Što se klimatskih promjena tiče, očekuje se teža rasprava. Europska unija se obvezala da će do 2030. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55 posto. To je ambiciozan i skup cilj za koji će trebati puno investicija pogotovo u siromašnijm država. Cilj današnje rasprave je da se utvrdi gdje koja država stoji, što može učiniti sama na nacionalnoj razini, a za što će joj trebatu pomoć EU-a, rekla je Jasna Paro javljajući se za podnevni Dnevnik.

Europska komisija će u lipnju o tome predstaviti zakonodavni paket. Premijer Plenković je rekao kako je uvjeren da će plan EU-a za oporavak od pandemije koronavirusa nazvan EU sljedeće generacije omogućiti svim članicama da dostignu te ciljeve.

- Hrvatska će sa svoje strane dati maksimalni doprinos kako bi se postigli ti ciljevi i da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da će digitalna potvrda EU-a omogućiti veću slobodu kretanja, što je posebno važno za ponovno pokretanje gospodarstva, pogotovo slobodno putovanje turista, što je posebno važno za Hrvatsku.

- Očekujemo kvalitetnu raspravu o COVID-u, posebno o digitalnoj COVID potvrdi. To je instrument koji će pomoći u slobodnom kretanju ljudi u Europskoj uniji. Posebno je to važno za ponovno pokretanje našeg gospodarstva, za slobodno kretanje radnika, ali i turista tijekom sezone. Za moju zemlju Hrvatsku to je osobito važno. Vjerujemo da će se slobodno i brzo moći kretati preko europskih granica svi oni koji su se oporavili od COVID-a, koji su testirani ili cijepljeni, rekao je Plenković.

Lideri danas razgovaraju o međunarodnom aspektu COVID-a. Govori se o donaciji oko 100 milijuna doza, govori se o jačanju proizvodnih kapaciteta za proizvodnju cjepiva i sastojaka za cjepivo u trećim zemljama. Suglasnost oko COVID potvrde je postignuta na razini EU, na snagu stupa za mjesec dana, ali je potrebna daljnja koordinacija nacionalnih mjera, zaključila je Paro za Dnevnik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!