18:53 / 13.02.2018.

Autor: HRT

Plenković u Bruxellesu, očekuje ga sastanak s predsjednikom EK-a

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković stigao je u Bruxelles gdje će razgovarati s čelnicima Europske unije.
Premijer Andrej Plenković stigao je u Bruxelles gdje će sutra razgovarati s čelnicima Europske unije. Brojne su teme razgovora od priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. do strategije prema zapadnom Balkanu i gospodarskim te financijskim pitanjima EU-a.

Uz predsjednika Vlade u Bruxellesu su i potpredsjednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić. Premijer Plenković u poslijepodnevnim satima sastao se s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom. Razgovarali su o pitanjima koja stoje pred EU-om u sljedeće dvije godine, od Brexita, priprema za sljedeće europske izbore do višegodišnjeg proračunskog okvira i onoga što se zbiva u BiH.

Naime, Daul se prošli tjedan sastao s trojicom članova predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, koji sva trojica dolaze iz stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci. Tema je bila promjena izbornog zakona u BiH. Daul ulaže jako puno u posljednje vrijeme u odnose s našim sestrinskim strankama. Želi pomoći da se postigne konsenzus i volio bih da se nađe rješenje koje će biti pravedno, korektno i koje će omogućiti organiziranje izbora u BiH u listopadu. Mi smo jasno rekli našu poziciju da želimo da izborni zakon omogući svim konstitutivnim narodima i drugima pravednu zastupljenost u tijelima vlasti, rekao je Plenković.

Sutra će se premijer Plenković sastati s predsjednikom Europskog vijeća (EV) Donaldom Tuskom, a iz Banskih dvora kažu da će razgovarati o nadolazećem neformalnom sastanku Europskog vijeća, koji će biti 23. veljače, na kojem će se raspravljati o institucionalnim pitanjima - sastavu Europskog parlamenta, načelu proporcionalnosti odnosno odnosu broja stanovnika država članica i broja zastupnika u Parlamentu, transnacionalnim listama, proračunskim izazovima nakon Brexita.

Nakon toga Plenković će sudjelovati na kolegiju povjerenika. Na sastanku s povjerenicima uvodno se obraća predsjednik EK-a Jean Claude Juncker, a nakon toga premijer Plenković koji će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. godine i prioritetima tog predsjedanja te predstaviti hrvatski pogled na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU-a.

Po završetku sastanka s kolegijem povjerenika Plenković ima odvojeni razgovor s Junckerom. Osim o suradnji EK-a i Hrvatske, Juncker i Plenković razgovarat će o ulasku Hrvatske u eurozonu i schengen te o pitanju granice sa Slovenijom, kažu u vladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!