10:24 / 29.10.2019.

Autor: Sanja Gvozdanović/P.F./HRT

Plenković u Grčkoj o migrantima

Govor na summitu (foto: Twitter Andrej Plenković)

Govor na summitu (foto: Twitter Andrej Plenković)

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković u radnom je posjetu Grčkoj gdje se sastao s kolegom Kyriakosom Mitsotakisom. U Ateni je sudjelovaoi na ekonomskom summitu ''Europska unija - Arapski svijet".
Premijer Andrej Plenković u radnom je posjetu Grčkoj. Uz bilateralne susrete s domaćinima, sudjelovao je i na ekonomskom summitu ''Europska unija - Arapski svijet". Poručeno je kako su najveći izazov migracije i zaštita granica te da je potrebna bolja koordinacija između ta dva bloka..

Ovim forumom, pokrenutim na grčku inicijativu 2016., nastoji se ojačati gospodarski i politički dijalog Europe i arapskih zemalja. Utvrđuju se zajednički interesi i područja suradnje, kao i regionalni i globalni izazovi.

- Naš najveći izazov su migracije. To je pitanje koje nije ograničeno samo na zemljopis - to nisu samo Sahel, Libija, Sirija, Grčka i Turska. Ono se širi svugdje u svijetu i postalo je ispit naše solidarnosti i ljudskosti, kao i naše spremnosti da se suprotstavimo organiziranom kriminalu i da zaštitimo naše granice, rekao je u uvodnom govoru grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. 

O posljedicama klimatskih promjena koje trpi Egipat, zemlja iz koje dolazi, govorio je glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul Ghei i pozvao Europu na suradnju. Arapsku regiju pogađa suša, uništavaju je sukobi i ratovi.

- Koliko god je arapska regija odgovorna za to što se događa, tvrdim i da strane intervencije produbljuju situaciju u kojoj svi trpimo, mi u arapskome svijetu, ali i vi u Europi, pogotovo na jugu. One koji pokušavaju provoditi ekonomski, socijalni ili politički inženjering molim neka to ne čine, dovoljno smo patili, rekao je Ahmed Aboul Ghei.

Premijer Plenković na skupu je poručio da se stvara prilika za uređivanje odnosa između Europe i arapskih država kojima će ojačati suradnju.

- Kao nadolazećoj predsjedateljici Vijeća Europske unije Hrvatskoj je i te kako stalo do dijaloga i partnerstva koje se stvara između Europske unije i arapskih država. Suočeni smo s izazovima koji su uistinu zajednički, a riječ je o sigurnosti, ekonomiji, migracijama, to su trenutačno dominantne teme EU-a i arapskih država. Smatram da u tome problem migracija prevladava, rekao je Plenković.

- Prema podacima UNHCR-a samo tijekom ove godine u Grčku je stiglo više od 46.000 migranata. Taj broj dolazaka premašuje dolaske u Italiju, Maltu, Cipar i Španjolsku zajedno. Trenutačno je u Grčkoj više od 70.000 tražitelja azila, a gotovo polovina ih je na Egejskim otocima blizu Turske. Kampovi na otocima su prenapučeni, a zbog situacije na Bliskom istoku i sjeveru Afrike prijeti opasnost od novog migrantskog vala. Grčki premijer upozorio je na summitu da se Europljani i Arapi moraju bolje koordinirati kako bi se utvrdili izvori migracija jer njegova zemlja ne može, kako je rekao, na svojim ramenima nositi probleme triju kontinenata. Nakon što je s njim održao bilateralni sastanak premijer Plenković rekao je da vanjsku granicu EU-a treba braniti na onim dijelovima koji su najviše izloženi priljevu migranata. Kad je u pitanju istočnomediteranska ruta to je upravo granica između Grčke i Turske odnosno Bugarske i Turske. Plenković je rekao da EU mora svim svojim mehanizmima suradnje pomoći Grčkoj u obrani te vanjske granice. Podsjetio je i da Hrvatska već čitav niz godina u okviru operacije Posejdon šalje u Grčku svoje policajce kako bi svojim brodom pomagali grčkim vlastima. Istaknuo je i da naša zemlja podupire podjelu odgovornosti oko migrantske krize pa smo od Grčke dosad preuzeli više od 60 izbjeglica, javio je iz Atene reporter HRT-a Gordan Žvanović.

O temi migracija te o međusobnim gospodarskim i političkim odnosima premijer Plenković razgovarao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Iskoristili smo današnji boravak u Ateni i s grčkim premijerom razgovarali o lučkoj povezanosti, turizmu, pojačane zračne veze, uz teme sprječavanja nezakonitih migracija, istaknuo je Plenković.

- Razgovori koji se vode između luke Zadar i luke Igumenica, dobroj suradnji u turizmu, pojačane zračne veze, važan politički dijalog između Grčke i Hrvatske za pripremu zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju kada ćemo razgovarati i o ovih šest zemalja JI Europe i njihovoj europskoj perspektivi, rekao je Plenković.


Premijer se u Ateni susreo i s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom i s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Andrej Plenković kaže kako je za Hrvatsku važno da se vanjska granica štiti upravo na granici između Turske i Grčke.

- Riječ je o prigodi da Hrvatska kao iduća zemlja predsjedateljica tvori dijalog s predstavnicima ovih zemalja, zajedno s Grčkom, koja uvijek ima posebne veze s ovim dijelom svijeta.

- U ovom trenutku postoji određena dinamika dolazaka migranata ali Grčka vlada u ovom trenutku dobro se nosi s tim, zaključuje Plenković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!