Plenković u Muenchenu s kancelarkom Merkel

06.06.2018.

11:01

Autor: S.M./HRT

default error photo
Plenković će u poslijepodnevnim satima sudjelovati na skupu Europske pučke stranke te se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Münchenu gdje se sastao s predsjednikom Vlade Markusom Söderom. Sastanku je prisustvovala i državna ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Michaela Kaniber.

Poslijepodne je sudjelovao na summitu Europske pučke stranke, a sastao se i s kancelarkom Angelom Merkel.

Prilikom sastanka sa Söderom bilo je riječi o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske, koja bilježi kontinuirani rast. Lani je gospodarska razmjena premašila milijardu eura, a 1,2 milijuna turista iz Bavarske posjetilo je Hrvatsku, što je 40% ukupnog broja njemačkih turista koji posjećuju Hrvatsku.Razgovarali su i o budućnosti EU i suradnji na području sigurnosti, obrane i migracija. U tom je kontekstu Plenković istaknuo da se RH sprema za ulazak u Schengenski prostor i čuvanje vanjske granice Europske unije. Premijer Andrej Plenković susret s bavarskim kolegom ocijenio je odličnim te ga je pozvao u posjet Hrvatskoj. Ministrica Michaela Kaniber, podrijetlom iz Hrvatske, izrazila je zadovoljstvo sastankom. Moram reći da sam jako radosna što moja zemlja Hrvatska napreduje, poručila je.

Predsjednik zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber zauzeo se na početku zatvorene sjednice zastupničkog kluba EPP-a za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i zonu eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji ovom sastanku nazoči kao gost, istaknuo je cilj Hrvatske da već 2019. postane punopravnom članicom Schengenskog prostora. Hrvatska je dosad ispunila sve obveze koje joj je od nje EU tražila. Dokazali smo da shvaćamo koji su glavni ciljevi i politike te da smo spremni štititi interese novopridošlih članica europske obitelji, istaknuo je govoreći o namjeri i pripremama za ulazak u schengenski prostor. Vrijeme i trud koje smo uložili na različitim razinama pokazalo se korisnim za našu zemlju. Provođenje zakona i politike EU-a kao i dogovor o preraspodjeli proračuna EU-a ima konkretne učinke na život hrvatskih građana, dodao je. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nekoliko je osnovnih crta objasnila buduću njemačku europsku politiku. Kazala je kako nije moguće Frontexom ili nekim kontrolama granice zaustaviti sve one koji žele ilegalno ući na prostor Europe. Pozvala je na novi Marshallov plan za Afriku. Europskim pučanima, najjačoj frakciji u Europskom parlamentu, rekla je da trebaju zajedno udružiti snage i kako samo zajedno Europska unija može konkurirati SAD-u, Aziji i drugima.

Migrantske rute i zajednički odgovor na pitanje migranata zauzeo je veliki dio govora njemačke kancelarke. U dijelu o gospodarstvu spominjala je što izvozi EU i što nikako ne izvozi. Pozvala je na više ulaganja u znanost. 

Za četvrtak je predviđen i dolazak austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!