Plenković: Ukrajina zaslužuje status kandidata za EU

16:09 / 01.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na kongresu Europske pučke stranke da EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi i sankcioniraju Rusije te da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji.


Okupljenima na 27. kongresu EPP-a u Rotterdamu Plenković je rekao da ruska agresija, koja traje više od tri mjeseca, nije samo vojna, nego se njome krši međunarodno pravo i "negira ukrajinska nacija i identitet".

- Mi, kao EPP, pokazujemo solidarnost, podršku i suosjećanje s ukrajinskim narodom koji se bori za slobodu i za europske vrijednosti za sve nas. Hvala im na tome, rekao je premijer.

Plenković smatra da "EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi ruskih akcija, nametanju sankcija i netoleriranju politika kojima se krši sve za što se mi zalažemo".

Pozvao je da se Ukrajinu nastavi podržavati "politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno, vojno".

Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u EU

Plenković smatra da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u Europskoj uniji koji bi uskoro mogla i dobiti.

- Podržat ćemo da se Ukrajini da kandidacijski status za članstvo u EU u lipnju na Europskom vijeću. Ukrajinci to očekuju, Ukrajinci to zaslužuju i ta simbolična gesta EU-a bit će još jedan ispravan i moralan izbor u ovoj krizi bez presedana, istaknuo je.

Ponovio je da Hrvatska podržava europske težnje drugih zemalja, spomenuvši Gruziju, Moldaviju, Kosovo te susjednu Bosnu i Hercegovinu.

- Voljeli bismo da se u tom procesu riješi pitanje ustavne i izborne reforme u BiH kako bi sva tri konstitutivna naroda bila jednako tretirana i osjećala se dobro, ugodno, istaknuo je Plenković.

Europska pučka stranka ranije je u srijedu donijela rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u BiH u skladu s odlukama međunarodnih sudova i ustavnog suda BiH.

Hitnom rezolucijom koju je podnio HDZ poziva se na brzo rješavanje pitanja izbornih reformi na sveobuhvatan način poštujući preduvjete članstva u EU.

Jačanje europske obrane

Premijer je pozvao kolege najveće grupacije u Europskom parlamentu da EPP do europskih izbora 2024. postane lider demografske revitalizacije, digitalne revolucije i borbe protiv klimatskih promjena. Apelirao je i na jačanje europske obrane.

- Nema sumnje da komplementarnost NATO-a i EU-a treba biti naš prioritet, dodao je.

Zahvalio je bivšem predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku na svemu što je učinio za EPP i Europsku uniju, podržao njegove težnje na domaćem planu te čestitao Manfredu Weberu na izboru za novog predsjednika EPP-a.

Weber nasljeđuje bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska koji se odlučio povući s mjesta čelnika EPP-a zbog preuzimanja vodstva nad Građanskom platformom, najvećom opozicijskom strankom u Poljskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!