11:01 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Plenković za Politico potvrdio kandidaturu i za 2020.

-

-

Foto: - / -

Hrvatska bi, kao najmlađa članica u klubu, htjela postići to da postane članica užeg kruga Europske unije, rekao je Plenković u razgovoru za Politico. On je istodobno naglasio kako i unutar Hrvatske želi ojačati europsku orijentaciju.
Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u razgovoru za europski online portal Politico izrazio želju da Hrvatska uđe u uži krug među članicama Europske unije te da ubuduće igra veću ulogu u formiranju europske budućnosti. 

Hrvatska bi, kao najmlađa članica u klubu, htjela postići to da postane članica užeg kruga Europske unije, rekao je Plenković u razgovoru za Politico. On je istodobno naglasio kako i unutar Hrvatske želi ojačati europsku orijentaciju.

Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje, rekao je Plenković. Istaknuo je da su dva najvažnija strateška cilja Hrvatske: ulazak u Schengensku zonu i u zonu eura.

Ulazak u Schengen je na dohvat ruke i ostvariv do našeg preuzimanja predsjedništva EU-om u prvoj polovici 2020. Drugi cilj, ulazak u zonu eura, nešto je udaljeniji i vjerujem da će on biti ostvaren u sljedećem izbornom razdoblju u Hrvatskoj između 2020. i 2024., rekao je Plenković. 

Na pitanje namjerava li se kandidirati i za to izborno razdoblje, Plenković je odgovorio potvrdno. To je jasno moja agenda, rekao je Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!