11:50 / 01.09.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Plenković za TV Slovenije o jačanju odnosa i Covidu-19

-

-

Foto: - / -

Koliko mi je poznato, Slovenija je sličan pristup zauzela prema nekim talijanskim regijama, rekao je Plenković.
U intervjuu za Radioteleviziju Slovenije, predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je o jačanju dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Slovenije, te o naporima u borbi protiv Covid-19. Rekao je među ostalim kako je kriza prigoda za izgradnju snažnije Europe.

- Moj apel prema kolegi Janši je bio da probamo vidjeti po njemačkom modelu, a to je da se gleda po određenim dijelovima Hrvatske, po županijama. Koliko mi je poznato, Slovenija je sličan pristup zauzela prema nekim talijanskim regijama, rekao je Plenković.

Po njegovim je riječima, Janša je kazao da će slovenska vlada razmotriti taj prijedlog.

Na pitanje mogu li se u Sloveniji ove zime očekivati hrvatski turisti Plenković je kazao da mu se ne čini spornim da Hrvati odlaze na skijanje u Sloveniju, kako to i inače rade, ili čak u Italiju i Austriju.

- Vjerujem da ćemo kroz određeno vrijeme, uz mjere koje donose naše države, ponovo postići što normalniji protok ljudi, rekao je Plenković.

Što se tiče odnosa Hrvatske i Slovenije, hrvatski premijer rekao je da Slovenija podržava hrvatsko članstvo u eurozoni i Schengenu, a to će biti dobro kako za Hrvatsku tako i za Sloveniju.

Na pitanje je li mu slovenski premijer za tu potporu postavljao uvjete, Plenković je kazao da ne zna zašto bi to bilo uvjetovano.

- Ne vidim zbog čega bi bilo (uvjeta). Mislim da je to dobro, što Hrvatska ima čvršću, neporozniju granicu to je dobro za sve naše susjede unutar Europske unije, a za Sloveniju najkonkretnije, najviše i najbrže.

Upitan je li s Janšom razgovarao o provedbi arbitražne presude u sporu oko granice, Plenković je ponovio stajalište da za Hrvatsku ona pravno gledano ne postoji.

- S druge strane, ima sigurno elemenata u toj arbitražnoj presudi o kojima se možemo složiti, ali sam proces kao takav je bio, po našem sudu, nažalost kontaminiran i zbog toga ga ne možemo prihvatiti. Međutim, rekao je da se zalaže za dijalog u rješavanju otvorenog pitanja granice.

- Naša pozicija je da smo spremni razgovarati o granici. To je najbitnije i da ukoliko postoji dobre volje i na jednoj i na drugoj strani, mi ćemo težiti k tome da pronađemo rješenje kojim će i jedna i druga zemlja biti zadovoljne, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!