16:56 / 06.02.2018.

Autor: HRT

Plenković žali zbog slovenskih poteza - Cerar neće bilateralno

-

-

Foto: - / -

Reagirajući na izjave Plenkovića i Junckera slovenski premijer Miro Cerar kazao je kako je uvijek bio otvoren za dijalog, ali za dijalog o izvršenju presude arbitražnog suda.
Hrvatska zbog različitih pozicija oko arbitražnog sporazuma o granici Sloveniji nudi bilateralni dogovor koji bi pomirio stajališta dviju zemalja, kazao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon što je održao govor u EP u Strasbourgu. Po njegovim riječima, Hrvatska nije izašla iz tog sporazuma zbog neke male nezgode ili 'dokolice'.

Izrazio je žaljenje što je Ljubljana posegnula za jednostranim mjerama koje su dovele do negativnog učinka na građane, prvenstveno ribare. "Hrvatska je kao ozbiljna država na to uzvratila, međutim, nismo sretni s takvim scenarijem koji dovodi do izrazito nepotrebnih tenzija i od arbitražnog sporazuma stvara daleko veći problem nego što on jest", dodao je Plenković. Također je kazao da taj spor treba "dedramatizirati" i da se u ovome "pretjeruje medijski i politički". "O tome ne ovisi sudbina niti Slovenije niti Hrvatske", kazao je Plenković i dodao da je bitno da se taj problem "netransferira", na ljude, napose ribare.

Juncker: Spor Hrvatske i Slovenije bilateralni i europski problem

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker je nakon Plenkovićeva govora u EP ustvrdio kako je granični spor Slovenije i Hrvatske - i bilateralni i europski. "Hrvatska i Slovenija odgovorne su za taj problem i moraju ga riješiti", naglasio je. Dodao je kako je Komisija nudila pomoć u rješavanju spora oko granice ali su ga dvije strane tek u maloj mjeri iskoristile. Predsjednik Komisije je potom najavio kako pristupa novih članica iz regije zapadnog Balkana neće biti "dok ne riješe sve svoje granične probleme".

Cerar neće bilateralno rješenje: RH mora implementirati presudu

Reagirajući na izjave Plenkovića i Junckera u Strasbourgu slovenski premijer Miro Cerar kazao je da se granično pitanje s Hrvatskom neće rješavati bilateralno nego da treba primijeniti odluku arbitražnog suda jer je to, uz pravno i civilizacijsko pitanje. "Ako Hrvatska presudu ne implementira Slovenija će biti prisiljena uporabiti raspoloživa pravna sredstva", kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani održanoj nakon susreta s premijerima Luksemburga i Nizozemske Xavierom Bettelom i  Markom Rutteom te belgijskim ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom. Cerar je ustvrdio da je Slovenija s Hrvatskom više od 20 godina pokušavala problem granice riješiti bilateralnim dogovorima te da se u hrvatskom pristupnom ugovoru to spominje kao njena obveza. Dodao je kako je uvijek bio otvoren za dijalog, ali za dijalog o izvršenju presude arbitražnog suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!