13:47 / 01.04.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

PMI: Industrija eurozone naglo usporila u ožujku

Industrija eurozone naglo usporila u ožujku

Industrija eurozone naglo usporila u ožujku

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Aktivnost u industriji eurozone naglo je usporila u ožujku jer je ruska invazija na Ukrajinu zaoštrila probleme u nabavnim lancima, prigušila potražnju i narušila povjerenje poslovnih čelnika, pokazalo je objavljeno istraživanje.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je ožujku za 1,7 bodova u odnosu na veljaču, na 56,5 bodova, najnižu vrijednost u nešto više od godinu dana.

Baš kada je oporavak industrije u eurozoni počeo ubirati prve plodove popuštanja najnovijeg pandemijskog vala, uz otvaranje gospodarstava i ublažavanje problema u lancima nabave, zadesio ga je rat Ukrajini i zadao mu zlokobni udarac", rekao je ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Indeks koji mjeri proizvodnju pao je na najnižu razinu od lipnja 2020. i prvog vala pandemije koronavirusa.

Ukupna je potražnja oslabila zbog geopolitičkih napetosti koje su pokolebale klijente, posebno u inozemstvu, što se očitovalo u padu izvoznih narudžbi prvi puta od ljeta 2020. godine.

Potražnja je znatno oslabila pod utjecajem sankcija, rastućih troškova energije i novih ograničenja u opskrbi povezanih s ratom, kazao je Williamson.

Kompanije i njihovi klijenti pokušavaju izbjeći rizik zbog neizvjesnosti koju je stvorila ruska invazija na Ukrajinu, a to bi zajedno sa sve ozbiljnijom krizom potaknuom naglim rastom troškova života moglo još više zakočiti rast u idućim mjesecima, dodaje.

U takvim su uvjetima menadžeri u industriji eurozone naglašeno pesimistični u prognozama za iduće mjesece.

- Poslovni optimizam u sektoru proizvodnje robe pao je na razinu koja signalizira pad aktivnosti u industriji u drugom tromjesečju, smatra ekonomist S&P Globala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!