Pobuna u Sloveniji: Zašto je kuhano vino rizično, a pečeno kestenje nije?

20:56 / 12.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Kuhano vino

Kuhano vino

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Zabrana prodaje hrane i pića na adventskim sajmovima u Sloveniji razočarala je ugostitelje, ali i ljubitelje kuhanog vina kao neizostavnog dijela te ponude, posebno zbog neobičnog tumačenja vodeće epidemiologinje koja je branila takvu odluku vlade.

- Za stolićima pred štandovima s takvom ponudom znalo se nekada okupiti i desetak ljudi, a dopustiti to sada bio bi recept za katastrofu, odgovorila je kritičarima te mjere epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin znanstveni savjet.

Protumačila je i zašto se na adventskim sajmovima, koji moraju biti ograđeni - s posebnim ulazom i izlazom radi kontrole covid potvrda - smije prodavati pečeno kestenje, a ne popularni "kuhanček" i hrana.

- Kuhano vino se pije u skupini i na jednom mjestu, pa predstavlja velik rizik za širenje virusa, za razliku od pečenog kestena koji jedemo dok šetamo i bacamo ljuske, rekla je odgovarajući kritičarima Logar.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković smatra da je vladina odluka nekonzistentna i neproporcionalna stvarnom riziku, a razljutila ga je i primjedba o bacanju ljuski na pod.

Vladinoj epidemiologinji je odgovorio da se Ljubljančani tako ne ponašaju nego ljuske bacaju u komunalne kontejnere, te izrazio svojevrsnu solidarnost s razočaranim ugostiteljima.

Kako bi se mjera zaobišla, "sajamski" prostor na ljubljanskoj tržnici koja je u nadležnosti gradskih vlasti dva je dana radio u "neepidemijskom" režimu jer je ga je grad prigodno prekvalificirao odlukom da se ne radi o adventskom događanju nego uobičajenoj tržišnoj djelatnosti na tom prostoru s prodajom hrane i pića.

No, u petak su kućice koje su prodavale jelo i piće zapečaćene odlukom inspektora, unatoč protestima ugostitelja i njihovih stranaka.

Kritičari vlade, a ne samo ljubljanski gradonačelnik, upozoravaju da su se rizična okupljanja sa tzv. adventskih sajmova samo preselila u druge ugostiteljske lokale koji smiju raditi, te nuditi jeli i piće, doduše uz restrikcije glede broja ljudi u lokalu, te da se propisane kontrole posjetitelja i njihova covid statusa slabo poštuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!