Počeli koalicijski pregovori, nova njemačka vlada očekuje se u prosincu

22.10.2021.

00:11

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Uoči koalicijskih pregovora

Uoči koalicijskih pregovora

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Koalicijska vlada njemačkih socijaldemokrata, zelenih i liberala, trebala bi biti sastavljena do sredine prosinca, najavljeno je uoči prvog kruga koalicijskih pregovora u Berlinu.

Pripremni pregovori su nam ulili nadu, rekao je glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Volker Wissing uoči službenog početka koalicijskih pregovora. Optimizam glede brzog tijeka i uspješnog okončanja pregovora izrazili su i predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zeleni, Lars Klingbeil i Michael Kellner.

Stranke moguće buduće tzv. semaforske koalicije su najavile da bi sami pregovori trebali biti okončani do kraja studenog. Nakon toga bi stranke trebale ili na izvanrednim stranačkim konvencijama ili putem glasanja stranačke baze dati zeleno svjetlo koalicijskom ugovoru.

Kancelarski kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz trebao bi potom u prvom tjednu prosinca biti izglasan u Bundestagu za novog kancelara.

Tijekom pripremnih pregovora stranke su već postigle načelne dogovore oko nekih spornih pitanja. Tako na zahtjev FDP-a neće biti uvedena opće ograničenja brzina od 130 kmh na njemačkim autocestama. Socijaldemokrati i zeleni su se istodobno izborili za podizanje minimalne satnice na 12 eura.

Otvorenima su ostala još mnoge pitanja poput useljavanja, poreza ili odnosa prema energetskoj politici. Sve tri stranke naglašavaju kako bi cilj trebao biti temeljna modernizacija Njemačke s posebnim naglaskom na intenziviranje procesa digitalizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!