Počelo obilježavanje 78. godišnjice Bleiburške tragedije

12.05.2023.

20:00

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

78. godišnjica Bleiburške tragedije

78. godišnjica Bleiburške tragedije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Misom u crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu počelo je obilježavanje 78. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnoga puta, na kojemu su, bez suđenja, ubijeni deseci tisuća ljudi. Izaslanstvo predvođeno hrvatskim veleposlanikom u Austriji Danielom Glunčićem položilo vijenac i zapalilo svijeće na Bleiburškom polju.Nakon što je austrijski parlament prije tri godine rezolucijom zabranio komemoraciju - većih okupljanja nema. Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta održat će se sutra na zagrebačkom groblju Mirogoj.

- Takvo jedno sjećanje mora biti stvarna komemoracija, tiha komemoracija, komemoracija u okviru euharistije, u okviru mise. I tu počinje i završava cijela priča, svaka vrsta jedne političke rasprave, svađe, to ne odgovara upravo onome što bi moralo biti ovo mjesto, a to je sjećanje na žrtve križnog puta, rekao je Daniel Glunčić, hrvatski veleposlanik u Austriji. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!