13:43 / 25.11.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Počelo premještanje pacijenata, pomaže i Luftwaffe

Počelo premještanje pacijenata

Počelo premještanje pacijenata

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Njemačke savezne pokrajine s velikim brojem oboljelih na intenzivnim odjelima počele su premještati pacijente u dijelove zemlje manje opterećene pandemijom, a ratno zrakoplovstvo Luftwaffe stavilo je na raspolaganje dva specijalna medicinska zrakoplova.

- Saska je već pripremila 16 pacijenata za premještanje u druge savezne pokrajine, rekla je saska ministrica zdravstva Petra Koepping.

I savezna pokrajina Tirinška pripremila je prve pacijente koji bi tijekom dana trebali biti prevezeni u neku drugu saveznu pokrajinu gdje je stanje na intenzivnim odjelima manje napeto.

U sljedećim danima iz saveznih pokrajina Tirinške, Saske, Brandenburg, Berlina i Bavarske pacijenti s intenzivnih odjela bit će premještani u druge dijelove zemlje, mahom na sjeveru gdje je stopa zaraženosti koronavirusom osjetno niža.

Pacijenti će biti premještani po sustavu "Djetelina" koji je razvijen tijekom prvog pandemijskog vala i koji Njemačku dijeli na pet regija koje međusobno mogu slati pacijente.

Njemačko ratno zrakoplovstvo Luftwaffe pripremilo je dva medicinska zrakoplova za prijevoz pacijenata na intenzivnoj skrbi.

- Zrakoplovi stoje spremni u zračnoj luci Koeln/Bonn, priopćio je Luftwaffe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!