Počeo proces protiv Mercedesa zbog manipulacije podacima

12.07.2022.

13:20

Autor: M.M./HRT/Hina

Počeo proces protiv Mercedesa zbog manipulacije podacima

Počeo proces protiv Mercedesa zbog manipulacije podacima

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Pred pokrajinskim sudom u Stuttgartu u utorak je započeo proces protiv Mercedes Benza zbog sumnje da su manipuliranjem podataka o količini štetnih tvari u ispušnim plinovima svjesno obmanjivali potrošače.

Savezni ured za zaštitu potrošača Mercedes-Benzu predbacuje da je svjesnom manipulacijom dizelskih motora počinio kazneno djelo svjesne obmane potrošača koji bi u tom slučaju imali pravo na odštetu.

Automobilska tvrtka iz Stuttgarta je prije tri godine pozvala vlasnike modela GLK i GLC u radionice kako bi bila ispravljena greška s rezultatima i pogrešnim vrijednostima štetnih tvari u ispušnim plinovima, ali je uprava tvrdila da se radi o slučajnoj, a ne namjernoj grešci.

- Smatramo da su pojedinačni zahtjevi za odštetom kao i ogledna tužba, neutemeljeni, priopćio je Mercedes Benz uoči početka procesa.

Protiv te automobilske kompanije je zbog manipulacije motora do sada podneseno preko 25.000 tužbi u Njemačkoj, ali su, kako je priopćio Mercedes, tužbe u 95 posto slučajeva odbijene.

U presudama se zaključuje kako su u motore ugrađivani uređaji koji manipuliraju podacima o ispušnim plinovima, ali da se ne može dokazati namjera Mercedes-Benza da je htio naškoditi strankama.

Pred Europskim sudom se trenutno nalazi jedan slučaj tužbe protiv Mercedes-Benza koji prema mišljenju glavnog odvjetnika pri ovom sudu ima izgleda na uspjeh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!