Počinje suđenje za teroristički napad u Bruxellesu 2016.

12.09.2022.

07:23

Autor: I.Z./HRT/Hina

Počinje suđenje za teroristički napad u Bruxellesu 2016.

Počinje suđenje za teroristički napad u Bruxellesu 2016.

Foto: - / Shutterstock

Od danas će se u Bruxellesu suditi desetorici osumnjičenika za njihovu ulogu u islamističkim terorističkim napadima 2016. u kojima su poginule 32 osobe, a stotine su ozlijeđene.

Bombaši samoubojice napali su 22. ožujka 2016. zračnu luku i stanicu metroa, u vrijeme kada je Europa već bila na rubu zbog prethodnih napada.

Osam osumnjičenika tereti se za terorističko ubojstvo, pokušaj terorističkog ubojstva i sudjelovanje u aktivnostima terorističke organizacije, a deveti optužen samo za posljednje nedjelo, izvijestila je belgijska novinska agencija Belga.

Jednoj osobi će se suditi u odsutnosti, a pretpostavlja se da je poginula u Siriji.

Najistaknutiji optuženik je Salah Abdeslam, koji je prošlog lipnja već osuđen na doživotni zatvor zbog umiješanosti u napade u Parizu u studenom 2015. kao i na 20 godina zatvora u odvojenom suđenju zbog pucanja na policiju neposredno prije uhićenja 2016.

Suđenje će se održati u bivšem sjedištu NATO-a kako bi bilo dovoljno prostora za više od 900 tužitelja i međunarodne medije. Počinje danas pripremnim ročištem na kojem će se službeno potvrditi popis svjedoka.

Tuženici nisu dužni doći na ovo ročište.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. listopada, kada će biti objavljeni članovi porote, prije početka rasprava 13. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!