21:20 / 21.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Podignuta optužnica protiv Sarkozyja jer mu je navodno Gadafi financirao kampanju

foto: Twitter

foto: Twitter

Foto: - / -

Pravosudna istraga počela je 2013. nakon što je internetski list Mediapart objavio tvrdnje da je Gadafijev režim sufinancirao Sarkozyjevu kampanju s oko 50 milijuna eura.
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy optužen je u srijedu navečer u sklopu istrage o libijskom financiranju njegove izborne kampanje za predsjedničke izbore 2007.godine, doznaje se od sudskog izvora.

Sarkozy, koji niječe optužbe, optužen je za "pasivnu korupciju, ilegalno financiranje izborne kampanje i utaju libijskih javnih sredstava", precizirao je taj izvor. Pritvor bivšeg predsjednika, koji je određen u utorak, završen je u srijedu predvečer nakon ukupno 26 sati.


Sarkozy pušten nakon ispitivanja o Gadafijevu financiranju njegove kampanje

Francuski istražitelji završili su ispitivanje bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja u vezi ilegalnog financiranja njegove kampanje, objavili su izvori bliski tom slučaju.

Istražitelji su i u srijedu, drugi dan zaredom, ispitivali Sarkozyja, zbog navoda da je nekadašnji libijski čelnik Moamer Gadafi financirao njegovu predizbornu kampanju 2007. "Sarkozy je pušten iz pritvora", rekao je izvor, ali nije pojasnio koji će biti daljnji koraci sudaca. Sarkozy je bio predsjednik od 2007. do 2012.  Na početku svog predsjedničkog mandata 2007. u Parizu je u državni posjet primio Gadafija.

Pravosudna istraga počela je 2013. nakon što je internetski list Mediapart objavio tvrdnje da je Gadafijev režim sufinancirao Sarkozyjevu kampanju s oko 50 milijuna eura. Sarkozy je opetovano demantirao nezakonito financiranje svoje kampanje i odbacio je navode o libijskom financiranju kao "groteskne".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!