12:53 / 25.02.2021.

Autor: Hina

Podignuta optužnica za špijuniranje Bundestaga

Bundestag

Bundestag

Foto: Ilustracija / Pixabay

Glavno državno odvjetništvo u njemačkom Karlsruheu podiglo je u četvrtak optužnicu protiv njemačkog državljanina zbog špijuniranja za rusku tajnu službu.

- Njemački državljanin Jens F. se sumnjiči da je sredinom 2017. na vlastitu inicijativu predao planove zgrade Reichstaga, u kojoj zasjeda njemački parlament, djelatniku ruskog veleposlanstva u Njemačkoj koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu GRU, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlruheu.

Pedesetpetogodišnji Jens F. iz Potsdama je radio za tvrtku koja je redovito provjeravala električne instalacije u zgradama koje koristi Bundestag, pored zgrade Reichstaga i zgrade s uredima zastupnika, te je imao pristup detaljnim tlocrtima objekata.

On je, kako se navodi, pdf podatke s tlocrtima kopirao na nosač podataka i poslao djelatniku ruskog veleposlanstva. Nije navedeno je li Jens F. za ove usluge primio novac.

Kako je danas priopćeno, optužnica je pri Višem sudu savezne pokrajine Berlin podnesena još 12. veljače.

Ovo nije prvi put da su ruske tajne službe navodno špijunirale njemački parlament. Tako se 2016. njemačke vlasti objavile da su ruske tajne službe godinu dana ranije napale i računalni sustav Bundestaga.

Izvješća o ruskom špijuniranju mogla bi ojačati stajališta protivnika rusko-njemačkog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi išao ispod Baltičkog mora. Takve kritike dolaze i iz Sjedinjenih Država, uz tvrdnje da će projekt pojačati njemačku energetsku ovisnost od potencijalno nepouzdanog partnera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!