20:22 / 11.05.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Pusić: Podrška građana Finske i Švedske za ulazak u NATO raste iz dana u dan

Vesna Pusić

Vesna Pusić

Foto: Dnevnik / HRT

Finska i Švedska su doprinos NATO savezu. One su stabilne demokracije sa snažnim demokratskim institucijama i vrlo moderne vojske, Rekla je u Dnevniku HRT-a Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova.

- Ono što nije uspjelo NATO-u, ni jednom američkom predsjedniku, uspjelo je Vladimiru Putinu da promijeni mišljenje Finske i Švedske te su sada građani ovih država zainteresirani za članstvo u NATO savezu, rekla je Vesna Pusić.

Dodaje kako podrška građana Finske i Švedske za ulazak u NATO raste iz dana u dan i kako kaže, to je ne čudi.

Na pitanje, kakva bi trebala biti reakcija Rusije, Pusić je rekla kako Rusija zbog ulaska ove dvije zemlje u NATO, neće ući u rat s njima.

- Možda će Rusija pojačati vojnu prisutnost na granici s Finskom. Na Žalost Rusija je otišla tako daleko s politikom Vladimira Putina, da povratku u normalnu komunikaciju se teško može očekivati, rekla je Pusić.

Predsjednik Zoran Milanović smatra da pristup Finske i Švedske u NATO savez treba uvjetovati sa statusom Hrvata u BiH.

- Te dvije stvari neće biti povezane. Što se tiče položaja Hvata u BiH je važna tema, ali to je nešto sasvim drugo, naglašava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!