Pokrenuta zajednička Europska redakcija

06.09.2022.

22:19

Autor: Hina/E.P.C.

Pokrenuta zajednička Europska redakcija, ilustracija

Pokrenuta zajednička Europska redakcija, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Zajedničku Europsku redakciju (ENR) 18 novinskih agencija, projekt u kojem sudjeluje i Hina, službeno su u utorak otvorili u Bruxellesu potpredsjednici Komisije Margaritis Schinas i Vera Jourova.


Projekt Europske redakcije ENR pokrenut je s ciljem promicanja suradnje i razmjene iskustava između dopisnika agencija koje sudjeluju u projektu.


Dopisnicima će biti dostupna dva moderno uređena prostora u kojima će moći raditi. ENR je s radom počeo još 1. srpnja.


Cilj je ove inicijative ojačati informativne servise iz raznih zemalja u Europi i omogućiti agencijama da zajedno rade na prekograničnim pričama, kako bi sadržaj servisa nacionalnih novinskih agencija bio dostupniji široj europskoj publici.


Projekt europske redakcije (European Newsroom - ENR) trebao bi pomoći u vjerodostojnom izvještavanju o važnim europskim temama i djelovanju europskih institucija kao i o njihovoj percepciji u državama članicama i šire.


Europska komisija ovaj projekt financira s 1,76 milijuna eura za pokrivanje operativnih troškova do kraja 2023. godine. 


Projektom ENR koordinira njemačka novinska agencija dpa, a u Upravnom odboru sjede predstavnici pet agencija, koje čine jezgru ENR-a: dpa, AFP, Ansa, Agerpress i Hina.

Potpredsjednica Komisije za vrijednosti Vera Jourova istaknula je važnost točnog, činjeničnog izvještavanja te rekla da bi upravo ovaj projekt trebao tome pridonijeti.


- Ne vjerujem da živimo u postčinjeničnom dobu, rekla je u polušali potpredsjednica Jourova.


- Moramo imati provjerene činjenice kako bismo se borili protiv dezinformacija i zla, kazala je Jourova ističući da je pravo zlo ono što se događa u Ukrajini i ruska agresija na tu zemlju.


Jourova je najavila da će sljedeći tjedan Europska komisija objaviti prijedlog zakona o slobodi medija.


Pitanje medija u nadležnosti je država članica i Komisije nema instrumenta za borbu protiv pokušaja gušenja neovisnosti i slobode medija.


S novim zakonskim prijedlogom, ako bude usvojen, Komisija bi dobila neke instrumente kojima bi mogla intervenirati u slučajevima poput neopravdanog oduzimanje licenci za emitiranje.


- Zajednička europska redakcija predstavlja još jedan dokaz opredijeljenosti Hine za europske vrijednosti, posebno u ovako teškim vremenima u kakvima se nalazimo. S profesionalne strane to je osnaživanje svih agencija koje sudjeluju u ovom projektu, a posebno agencija manjih država koje se na ovaj način stavljaju uz bok dpa, AFP-u i ostalim agencijskim gigantima, rekla je ravnateljica Hine Branka-Gabriela Vojvodić.


Istaknula je kako je za Hinu dodatni kompliment to što je članica Upravnog odbora ENR-a.


- Mogućosti ovog projekta su istodobno i mjerljive, u smislu boljeg protoka vijesti, lakšeg dolaženja do sugovornika i informacija, sprječavanja lažnih vijesti, ali i nemjerljive u onom dijelu u kojem je riječ o europskom jedinstvu, zajedničkoj povijesti i budućnosti, ističe ravnateljica Vojvodić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!