Policija se sukobila s prosvjednicima protiv mirovinske reforme u Parizu

17.03.2023.

22:46

Autor: I.B./Hina

Pariz

Pariz

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Interventna policija sukobila se s prosvjednicima u petak navečer u Parizu tijekom novog prosvjeda protiv plana francuske vlade da podigne dobnu granicu za odlazak u mirovinu.

Rastuće tenzije koje su rezultirale nizom štrajkova od početka ove godine, i gomilama smeća na cestama Pariza, predstavljaju najveći izazov za predsjednika Emmanuela Macrona još od prosvjeda takozvanih "Gilets jaunes" ili "Žutih prsluka" u prosincu 2018.

Reutersova televizija prenijela je slike policije koja koristi suzavac kako bi obuzdala masu prosvjednika koji su se okupili na pariškom Trgu sloge u blizini zgrade parlamenta.

"Macron, odlazi!" vikali su neki od prosvjednika sučelivši se s kordonom interventnih policajaca.

Neredi u petak navečer uslijedili su nakon sličnih koji su se odvili u četvrtak zbog Macronove odluke da pomakne spornu dobnu granicu za odlazak u mirovinu bez glasanja u parlamentu.

Mirovinskom reformom pomiče se dobna granica za odlazak u mirovinu u Francuskoj za dvije godine, odnosno na 64 godine, za što vlada kaže da je prijeko potrebno kako sustav ne bi propao. Sindikati i većina glasača s time se ne slažu.

Francuzi žele da službena dobna granica za odlazak u mirovinu ostane 62 godine, što ju čini jednom od najnižih među zemljama OECD.

Oporbeni zastupnici s ljevice i centra podnijeli su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu u petak poslijepodne.

No iako je Macron izgubio apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta na glasovanju prošle godine, mali su izgledi da će oni u tome uspjeti - osim ako se ne oformi savez zastupnika sa svih političkih strana, od ekstremne ljevice do ekstremne desnice.

Glasanje u parlamentu vjerojatno će se održati tijekom vikenda ili u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!