20:30 / 16.10.2020.

Autor: M.Š./V.K./Hina/HRT

Policija ubila napadača u predgrađu Pariza, otvorena istraga oko terorizma

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Francuska policija u petak je ubila napadača koji je hladnim oružjem usmrtio muškarca u predgrađu Pariza, rekao je policijski izvor.
Policija je u petak u Parizu ubila napadača koji je ubio profesora povijesti u sjeverozapadnom predgrađu francuske prijestolnice. Slučaj se istražuje kao islamistički teroristički napad te je uhićeno četvero ljudi povezanih s napadačem.

Ranije je rečeno da je napadač ubodom nožem u vrat usmrtio svoju žrtvu, a zasad nije jasno je li ju i obezglavio jer su izvješća proturječna.

Francusko tužiteljstvo za borbu protiv terorizma objavilo je da je do napada došlo u Conflans St. Honorineu oko 17,00 sati, u blizini jedne školske institucije.

Glasnogovornik policije rekao je da je ubijen školski profesor. 

Otvorena je istraga za "ubojstvo vezano uz teroristički motiv" i za "zločinačko terorističko udruživanje".

Drugi je policijski izvor rekao da je napadač vikao 'Allahu Akbar'.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vraća se u Pariz.

Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole.

Po dolasku, pronašli su jednog mrtvog muškarca i potom uočili sumnjivca oko dvjesto metara dalje.

On im je prijetio hladnim oružjem koje im je izgledalo poput noža, te su otvorili vatru i ubili ga.

Ubijen je profesor povijesti, nedavno učenicima pokazivao karikature Muhameda

Francuski profesor koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda ubijen je, a njegova napadača koji mu je prerezao vrat ubila je policija.

Kako se doznaje od policijskog izvora, profesor povijesti je ubijen na javnom mjestu nedaleko od svoje škole Bois d'Aulne u Conflans-Saint-Honorine, u okolici Pariza. Ubojica profesora je osamnaestogodišnjak rođen u Moskvi, objavila je francuska mreža BFMTV.

Državno odvjetništvo za slučajeve terorizma objavilo je da je otvorilo istragu za "ubojstvo povezano s terorizmom" i za "zločinačko udruživanje radi počinjenja terorističkog čina".

Predsjednik Emmanuel Macron stigao je na mjesto zločina. Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vraća se u Pariz.

Napad se dogodio oko 17,00 sati, rekao je policijski izvor. Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole.

Napad se dogodio tri tjedna pošto je 25-godišnji Pakistanac mesarskom sjekirom napao bivše prostorije lista Charlie Hebdo kada su dvije osobe teško ozlijeđene.

Počinitelj tog islamističkog napada rekao je istražiteljima da je to kazna za Muhamedove karikature objavljene početkom rujna u Charlie Hebdou koji je zbog njih postao meta džihadista.

Charlie Hebdo je 1. rujna ponovo objavio te karikature u prigodi početka suđenja za napade u Parizu u siječnju 2015. koje završava 10. studenog. U napadu na satirični list 7. siječnja 2015. ubijeno je dvanaest ljudi, među kojima novinari i karikaturisti tjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!