08:17 / 14.01.2018.

Autor: HRT

Poljakinje prosvjedovale protiv strožijeg zakona o pobačaju

-

-

Foto: - / -

Okupljanje je potaknuo novi zakon o pobačaju, prema kojem će biti zabranjen čak i u slučaju kad postoji nepovratna šteta za zdravlje fetusa.
Na poziv lijeve stranke Razem (Zajedno) oko dvije tisuće žena prosvjedovalo je jučer ispred zgrade poljskog parlamenta protiv prijedloga zakona o strožim uvjetima za pobačaj u Poljskoj, katoličkoj zemlji u kojoj je pobačaj već sada veoma ograničen. Prosvjednice su nosile transparente s natpisima "Bez legalnog prekida trudnoće žene će umirati" i "Sramite se!"

Okupljanje je potaknuo novi zakon o pobačaju, prema kojem će biti zabranjen čak i u slučaju kad postoji nepovratna šteta za zdravlje fetusa. Ako se u Poljskoj prihvate izmjene koje predlaže odbor "Stop pobačaju", prekid trudnoće bit će moguć samo u dvama slučajevima: rizika za život i zdravlje majke te trudnoće koja je rezultat silovanja i incesta.

Prosvjednice prozivaju, ponajprije, oporbenjake koji su bojkotirali glasovanje u prvom čitanju, a odustali su od stavljanja svojeg, liberalnijeg, prijedloga u proceduru. "Žene, čija su prava i slobode danas narušeni, ostale su same u rješavanju tog problema. Zastupnici su nas razočarali", rekla je Anna Karaszewska, čelnica inicijative.

Konzervativci su nakon dolaska na vlast prije dvije godine uveli više mjera koje su u skladu sa stajalištima moćne Katoličke crkve. Vlada stranke Pravo i Pravda (PiS) još je sredinom 2016. ukinula financiranje medicinski potpomognute oplodnje iz državnog proračuna. U svibnju 2017. ograničila je dostupnost "pilule za dan poslije" koja se sada može dobiti samo na liječnički recept. Ovo je drugi pokušaj PiS-a da pooštri zakon o pobačaju, a prvi je bio odbačen masovnim prosvjedima 2016.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!