19:15 / 12.05.2018.

Autor: S.NJ./D.P./HRT

Poljoprivrednici ogorčeni odlukom EU-a o zabrani uporabe neonikotinoida

-

-

Foto: - / -

Europski parlament nedavno je donio rezoluciju kojom se zabranjuje uporaba neonikotinoida u poljoprivredi.
Europski parlament nedavno je donio rezoluciju kojom se zabranjuje uporaba neonikotinoida u poljoprivredi. Riječ je o otrovu, pesticidu, kojim se tretira sjeme suncokreta, uljane repice, šećerne repe i drugih kultura, zbog čega su stradale pčele. I dok su pčelari zadovoljni, poljoprivrednici diljem Unije, pa tako i u nas - rezolucijom su ogorčeni.

Na europskoj karti ugroze neonikotinoidima, nervnim otrovom u pesticidima i herbicidima, crvenim upozorenjem označeni su Slavonija, Međimurje i zagrebački prsten. Dok su pčelari odahnuli, zabrani uporabe neonikotinoida žestoko se protive proizvođači uljarica i šećerne repe.

No znanost je jednoglasna. Neonikotinoidi su prevelika prijetnja svim oprašivačima bez kojih nema proizvodnje hrane u prirodi. I ugradili su ih u rezoluciju o zabrani opasnog otrova na području cijele Unije. Na prijedlog UN-a očekuje se i donošenje konvencije o uporabi pesticida, kojom bi se osigurala pouzdana opskrba hranom uz očuvanje okoliša.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!