10:57 / 04.07.2019.

Autor: HRT

Poljska: Bez zapadnog Balkana Europa nije potpuno ujedinjena

Foto: Lukasz Cynalewski/REUTERS

Foto: Lukasz Cynalewski/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Na sastancima će se najviše razgovarati o poboljšanju gospodarske suradnje.
Bez država zapadnog Balkana Europa se ne može pojmiti kao potpuno ujedinjena, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czputowicz na svečanosti otvorenja summita Berlinskog procesa u Poznanu.

-
Snažnijom suradnjom sa zemljama zapadnog Balkana ponajprije želimo ojačati stabilnost i razvoj regije, kazao je ministar.

- Uvjereni smo da će uključivanje tih zemalja u glavnu struju europskih integracija biti korisno za cijelu Europsku uniju i europski kontinent jer će se proširiti područje zajedničkih vrijednosti, istaknuo je Czputowicz.

Njegov zamjenik Szymon Szynkowski vel Sek prije summita je izrazio nadu da će sudionici podržati otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu.

Među čelnicima EU-a na summit Berlinskog procesa u petak će stići hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Theresa May, francuski premijer Edouard Philippe i poljski predsjednik Andrzej Duda. Riječ je o političkoj i diplomatskoj inicijativi pokrenutoj 2014. radi pružanja potpore reformskim naporima zemalja jugoistoka Europe na njihovu europskom putu.

Summit Berlinskog procesa, šesti po redu, okupit će u petak šefove država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana i nekoliko zemalja EU-a - Njemačku, Austriju, Francusku, Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Velike Britaniju, Grčku i Bugarsku.

U videu objavljenom uoči summita njemačka je kancelarka potvrdila namjeru da se sačuva perspektiva proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana. Istaknula je i da će u središtu razgovora biti izgradnja i obnova infrastrukture na tom području, za što je EU izdvojio znatna sredstva. Naglasila je i da je potrebno podržati realizaciju projekata izgradnje cesta i pruga. Uz to, govorit će se o gospodarskoj politici država regije, znanstvenoj suradnji, razmjeni mladih te o sigurnosti i jačanju civilnog društva.

Skup je počeo već jučer prvim panelom, a danas će se održati poslovni forum EU-zapadni Balkan i Forum civilnog društva.

Svrha je konferencije Berlinskog procesa zadržati fokus na širenju EU-a na zapadni Balkan te regiju preko infrastrukturnih, energetskih i ekonomskih projekata približiti europskim i globalnim koridorima, kao i zadržati pritisak na države regije da nastave pozitivnu reformsku dinamiku te rješavaju otvorena pitanja.

Prvi summit održan je u Berlinu 2014., a zatim su se nastavili u Beču (2015.), Parizu (2016.), Trstu (2017.) i Londonu (2018).
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!