Poljska dovršila 'migrantsku ogradu' duž bjeloruske granice

30.06.2022.

15:11

Autor: Hina/HRT/V.G.

'Migrantska ograda'

'Migrantska ograda'

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Poljska je završila izgradnju ograde duge 187 kilometara duž svoje granice s Bjelorusijom, izjavio je u četvrtak prilikom posjeta prijelazu Kuznica poljski premijer Mateusz Morawiecki.


Poljska i Bjelorusija dijele oko 418 kilometara granice, međutim, osim 187 kilometara ograde, većina granice prolazi jezerima i rijekama.

Prošle se godine ovo područje pretvorilo u žarište migracija. Tada su na granicu stigle tisuće ljudi s Bliskog istoka navodno nakon što su bili pozvani u Bjelorusiju te prevezeni do granice.

Granica s Poljskom također je vanjska granica Europske unije, a krizu su bjeloruske vlasti potaknule kao odgovor na sankcije prethodno nametnute od Bruxellesa.

Mnogi prispjeli migranti stigli su iz ratnih područja. To je značilo da su Poljaci morali birati - ili dozvoliti nekontrolirani protok ljudi, ili dopustiti da ih se smatra onima koji odbijaju ljude koji bježeći spašavaju živote.

Kriza je, prije no što je zimi okončana, do vrhunca došla u toplijim ljetnim i jesenskim mjesecima 2021. Sada kada temperature ponovno rastu, poljske vlasti izvještavaju da se izbjeglice vraćaju u sve većem broju.

Poljske snage u kolovozu su podigle improviziranu ogradu koja je postepeno, od siječnja, zamijenjena 5,5 metara visokom ogradom sa senzorima pokreta i kamerama, na što je utrošeno 366 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!