07:27 / 01.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Poljska i Mađarska otvorene za nove prijedloge o proračunu EU-a

Foto: Zoltan Fischer/REUTERS, arhiva

Foto: Zoltan Fischer/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Premijeri Poljske i Mađarske sastali su se jučer u Varšavi, nakon prošlotjednog sastanka u Budimpešti.
Poljska i Mađarska su otvorene za nove prijedloge kojima bi se riješio spor s Europskom unijom oko mehanizma kojim se pristup europskim sredstvima uvjetuje vladavinom prava, izjavio je jučer glasnogovornik poljske vlade. ➡️ Mađarska i Poljska: Vladavina prava nema veze s proračunom

Varšava i Budimpešta blokiraju isplatu 1,8 bilijuna eura, uključujući stotine milijardi eura namijenjenih gospodarskom oporavku europskog bloka od drugog vala pandemije Covida-19. Dvije zemlje ustraju u svojim stajalištima da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup europskom novcu, a EU trenutno istražuje obje vlade zbog ugrožavanja neovisnosti sudstva i medija.

Premijeri Poljske i Mađarske sastali su se jučer u Varšavi, nakon prošlotjednog sastanka u Budimpešti.

- Otvoreni smo za nove prijedloge i uvjereni smo da možemo postići dogovor, ali naglašavamo da moraju biti u skladu s europskim ugovorima i zaključcima samita Europskog vijeća iz srpnja, kazao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller nakon sastanka.

Dodao je da obje zemlje nastoje uvjeriti druge partnere u EU da bi se "takvi proizvoljni kriteriji za procjenu vladavine prava u drugim zemljama mogli pokazati opasni" za buduću europsku integraciju.

- I mogli bi de facto dovesti do buduće dezintegracije EU-a, što nitko ne želi, kazao je Muller.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!