15:31 / 21.08.2020.

Autor: T.V./Hina

Poljska i Slovačka imaju rekordan broj novozaraženih

Foto:  Grzegorz Celejewski/Agencja Gazeta/via REUTERS

Foto: Grzegorz Celejewski/Agencja Gazeta/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Poljska i Slovačka zabilježile su u petak rekordan broj novozaraženih koronavirusom, objavile su njihove vlasti.
Poljska i Slovačka zabilježile su u petak rekordan broj novozaraženih koronavirusom, objavile su njihove vlasti.

Poljska je u petak prijavila 903 nova slučaja koronavirusa, objavilo je na Twitteru ministarstvo zdravstva te zemlje, što je najveći porast broja zaraženih na dnevnoj razini u Poljskoj otkako je počela pandemija.

Dosad najveći broj oboljelih zabilježen je samo nekoliko dana pošto je ministar zdravstva Lukasz Shumovsky podnio ostavku i u vrijeme kada se Poljska priprema za novu školsku godinu koja počinje 1. rujna.

Dosad je u Poljskoj koja ima 38 milijuna stanovnika registrirano 60.281 slučaj koronavirusa i 1.938 umrlih od posljedica virusa.

Prema podacima ministarstva zdravstva, najveći porast broja zaraženih zabilježen je na jugu zemlje, uključujući u rudarskoj regiji Šleziji, koja je teško pogođena krizom covida-19 pošto je obolio veliki broj rudara, a rudarske operacije prekinute. Takođe je zabilježen veći porast u srednjoj i u sjevernoj Poljskoj.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su žarišta sve raspršenija i da ih je većina nastala zbog okupljanja kao što su vjenčanja, radna mjesta na kojima su gužve i organizirane proslave praznika.

Slovačka je pak prijavila 123 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći broj od ožujka kada je pandemija zahvatila tu zemlju, pokazuju u petak podaci ministarstva zdravstva.

Ovo je ujedno treći put da zemlja bilježi više od 100 novooboljelih u jednom danu.

Slovačka, zemlja s 5,5 milijuna stanovnika, imala je u usporedbi s drugim europskim zemljama veoma mali broj zaraženih. Po službenim podacima, dosad je zaraženo 3.225 ljudi, od kojih je 2.045 ozdravilo a 33 umrlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!