09:29 / 30.07.2019.

Autor: M.Š./Hina

Poljska je "europska pustinja", a Hrvatska broj 1 u EU!

Foto: REUTERS/Regis Duvignau

Foto: REUTERS/Regis Duvignau

Foto: - / REUTERS

Stotine rijeka u Poljskoj svedene su na potoke, a jezera nestaju.
Stari ribič Tadeusz Norberciak zabrinuto gleda nizak vodostaj Vistule u Varšavi, što nije samo znak ljetne suše već i simbol trajne prijetnje nestašice vode u Poljskoj.

- Ne sjećam se da je vodostaj bio ovako nizak kao zadnjih godina, to je tragedija", kaže 85-godišnji Norberciak koji je toga dana pecao s dva štapa.

- Dalje prema sjeveru još je gore. Vistula izgleda kao lokva, dodaje.

Stotine rijeka u Poljskoj svedene su na potoke, a jezera nestaju.

- Statistički Poljska ima 1600 kubnih metara vode po stanovniku, što je triput manje od europskog prosjeka. Naši izvori vode usporedivi su s Egiptom, navodi se u nedavno objavljenom izvješću poljske državne revizije (NIK), koja se bavila i tom tematikom.

Naslov izvješća glasi - "Poljska, europska pustinja".

Po podacima Eurostata, europski prosjek je 4500 m3 vode po stanovniku. Rekorder je Hrvatska s 27.300 'kubika'.

Poljska, smještena na kontaktu oceanske i kontinentalne klimatske zone, suprotno uvriježenim pretpostavkama nikada nije imala mnogo vode. Prosjek padalina manji je nego dalje na zapadu, a isparavanje je jednako.

S klimatskim promjenama i češćim sušama, situacija je postala alarmantna.

Cijeli pojas zemlje koji se proteže od zapada prema istoku zemlje polako se pretvara u stepu. To izaziva velike probleme u poljoprivredi, ali i u šumama i životu u prirodi.

- Prošla je godina bila vrlo sušna i količina vode je pala na 1100 m3 po stanovniku, zamalo ispod praga sigurnosti, rekao je Sergiusz Kiergiel, glasnogovornik poljske vodoprivrede Wody polskie.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!