13:02 / 28.03.2018.

Autor: HRT

Poljska kupuje raketni sustav Patriot za 4,75 mlrd. dolara

-

-

Foto: - / -

Dogovor uključuje četiri sustava Patriot, a Varšava s Washingtonom pregovara o drugoj fazi razvoja vojske koja uključuje nabavu dodatne vojne opreme.
Poljska je potpisala najveći ugovor o nabavi oružja u svojoj povijesti, dogovorivši se sa SAD-om o kupnji obrambenog raketnog sustava Patriot korporacije Raytheon za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi eura). "Ovo je izvanredan, povijesni trenutak. To je uvođenje Poljske u potpuno novi svijet vrhunske tehnologije, modernog naoružanja i obrambenih sredstava", istaknuo je poljski predsjednik Andrzej Duda na svečanosti potpisivanja ugovora.

Dogovor uključuje četiri sustava Patriot, a Varšava s Washingtonom pregovara o drugoj fazi razvoja vojske koja uključuje nabavu dodatne vojne opreme. Očekujemo da će Poljska dosta brzo prijeći u drugu fazu. Izrazili su želju da to učine do kraja godine, otkrio je Wes Kremer iz Raytheona. Taj će dogovor omogućiti Poljskoj da sudjeluje u raketnim i zračnim operacijama sa saveznicima iz NATO-a koji već imaju taj sustav, a to su Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Grčka, naglasili su dužnosnici State Departmenta.

Poljska, članica NATO-a, jača svoje oružane snage od ruske aneksije Krima iz 2014. Dvije trećine njezina naoružanja su iz doba dok je još bila u sovjetski predvođenom Varšavskom paktu. Sporazum o nabavi Patriota ublažit će nedavno nastale napetosti između Varšave i Washingtona zbog donošenja zakona koji predviđa zatvorsku kaznu za bilo kakvu tvrdnju da je Poljska sudjelovala u holokaustu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!