13:15 / 01.08.2020.

Autor: Hina

Poljska obilježava 76. obljetnicu Varšavskog ustanka

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Komemorativne svečanosti počele su u Poljskoj u četvrtak i nastavit će se tijekom subote, iako su limitirane po broju sudionika s obzirom na pandemiju koronavirusa.
Poljska u subotu obilježava 76. obljetnicu izbijanja Varšavskog ustanka, najveće vojne pobune pokreta otpora u Europi okupiranoj od nacista i jednog od najtragičnijih događaja u povijesti Poljske.

Članovi pokreta otpora predvođeni Domovinskom vojskom (Armia Krajowa) digli su se 1. kolovoza u 5 sati popodne na oružje protiv nacističkog okupatora.

Vojni cilj bio je osloboditi Varšavu njemačke okupacije uoči dolaska sovjetske Crvene armije, čije su snage nadirale s istoka, a sve kako bi se spriječilo formiranje poljske vlade koju bi kontrolirali Sovjeti.

Ustanak je inicijalno trebao trajati nekoliko dana, a potrajao je preko dva mjeseca. Nakon 63 dana teških borbi ustanak je ugušen, a u njemu je živote izgubilo 200.000 Poljaka, oko 18.000 pripadnika pokreta otpora i oko 180.000 civila. Ostalih pola milijuna građana Varšave deportirano je, a grad potom skoro u potpunosti uništen i sravnjen sa zemljom.

Politički cilj ustanka nije bio ostvaren.

Komemorativne svečanosti počele su u Poljskoj u četvrtak i nastavit će se tijekom subote, iako su limitirane po broju sudionika s obzirom na pandemiju koronavirusa.

U pet sati poslijepodne oglasit će se sirene i zvona crkava u Varšavi i drugim poljskim gradovima u počast poginulima u ustanku. Njemačko veleposlanstvo u Varšavi spustilo je u subotu zastave na pola koplja kao simbol "dubokog žaljenja i srama zbog okrutnih zločina njemačkih okupatora počinjenih u borbi sa stanovnicima Varšave".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!