12:40 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Poljska očekuje masovan prosvjed protiv odluke suda o pobačaju

Foto: Maciej Jazwiecki/Agencja Gazeta/via REUTERS

Foto: Maciej Jazwiecki/Agencja Gazeta/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Poljska očekuje najveći prosvjed protiv odluke Ustavnog suda kojom je drastično smanjeno pravo na pobačaj. U Varšavi se očekuju prosvjednici iz cijele zemlje.
Poljska očekuje najveći prosvjed protiv odluke Ustavnog suda kojom je drastično smanjeno pravo na pobačaj. U Varšavi se očekuju prosvjednici iz cijele zemlje.

➡️
Poljska: Kaczynski brani sudsku odluku o pobačaju

Prosvjednici bi se trebali početi okupljati u 17 sati na tri mjesta u poljskoj prijestolnici. Od odluke suda 22. listopada kojom se zabranjuju pobačaji zbog urođenih malformacija fetusa na temelju ustavne odredbe koja jamči zaštitu života, a koji su do sada bili legalni, poljske gradove potresaju brojni štrajkovi.
Urođene mane bile su glavni razlog gotovo svih od 1100 pobačaja izvedenih prošle godine u toj zemlji, što znači da je odlukom Ustavnog suda abortus gotovo potpuno zabranjen.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke. Gnjev prosvjednika ponajprije je usmjeren protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njezina čelnika Jaroslawa Kaczynskog. Mnogi smatraju da PiS drži Ustavni sud u šaci.

Premijer Mateusz Morawiecki uputio je apel ljudima da ne sudjeluju u štrajku zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom. Državno tužiteljstvo zatražilo je oštar pristup svima koji pridonose zdravstvenim rizicima te upozorilo da su okupljanja više od pet ljudi trenutačno zabranjena. No glavni organizator prosvjeda, Nacionalni štrajk žena (NWS), ne pokazuje da bi mogao odustati.

- Ako bilo koga od nas napadne represivni sustav ministra pravosuđa Zbigniewa Ziobra, morat će se obračunati sa svima nama, rekla je Klementyna Suchanow iz NWS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!