11:45 / 23.02.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Poljska od 1. ožujka ukida većinu ograničenja protiv COVID-19

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Margy Crane / SHUTTERSTOCK

Poljska će od 1. ožujka ukinuti većinu ograničenja uvedenih zbog COVID-19, uz zadržavanje obveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.

- Nakon liječničkih konzultacija i praćenja događaja u drugim zemljama možemo uvesti dalekosežne promjene u našu politiku ograničenja. Možemo ukloniti ograničenja koja su na snazi već mnogo mjeseci, rekao je Morawiecki novinarima.

Maske će ostati obvezne na javnim mjestima, uključujući trgovine i prijevoz, no više neće biti ograničen broj ljudi u trgovinama, restoranima i kulturnim objektima.

Klubovi i diskoteke moći će se ponovno otvoriti, a javne ustanove prestat će raditi na daljinu, priopćila je vlada.

- Sve više država uklanja ograničenja te istodobno potiče ljude na cijepljenje. Danas ukidamo većinu ograničenja, a ostavljamo ona najpotrebnija, rekao je Morawiecki.

Poljska je u srijedu zabilježila 20.456 novozaraženih i 360 smrtnih slučajeva od COVID-a.

Prema podacima ministarstva zdravlja, od početka pandemije umrlo je više od 110.000 zaraženih.

Potpuno je cijepljeno blizu 66% odrasle populacije, što je jedna od najnižih stopa procijepljenosti među zemljama Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!