Poljska odabrala američku ponudu za prvu nuklearnu elektranu

29.10.2022.

11:19

Autor: P.F./Hina

Nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američka tvrtka Westinghouse Electric Co gradit će prvu poljsku nuklearnu elektranu, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, potvrdivši dugo čekanu odluku, čiji je cilj smanjenje emisije CO2 i prestanak korištenja ugljena.

Poljski odabir SAD-a kao partnera naglašava važnost odnosa s Washingtonom za Poljsku u vrijeme kada je njezina sigurnost u fokusu dok Rusija vodi rat u susjednoj Ukrajini.

Potvrđujemo da će naš projekt nuklearne energije koristiti pouzdanu, sigurnu tehnologiju @WECNuclear, napisao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na Twitteru.

Westinghouse se natjecao s tvrtkom u vlasništvu južnokorejske države Korea Hydro Nuclear Power, koja je poslala ponudu u travnju. Varšava je također razgovarala s francuskim tvrtkama o projektu.

Američko partnerstvo na ovom projektu je povoljno za sve nas: možemo se suočiti s klimatskom krizom, ojačati europsku energetsku sigurnost i ojačati američko-poljsku stratešku vezu, napisala je na Twitteru američka potpredsjednica Kamala Harris.


Harris je zajedno s američkom ministricom za energetiku Jennifer Granholm nastojala pomoći tvrtki Westinghouse da osigura ugovor te je protekle godine nekoliko puta razgovarala s Morawieckim, rekao je dužnosnik Bijele kuće.


Projekt će stvoriti tisuće poslova za Amerikance, dodao je.

Odabir Westinghousea i SAD-a poslao je poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o umrežavanju i snazi američko-poljskog savezništva, kazao je viši dužnosnik američke vlade.


Varšava je tražila partnera koji bi osigurao 49 posto sredstava za izgradnju 6-9  gigavata nuklearnog kapaciteta. Poljska je namjeravala odabrati tehnologiju za prva tri reaktora do kraja 2022., a prvi bi trebali proraditi 2033.

Razumijemo da će odluka biti za prva tri reaktora i naše je očekivanje da Poljska s vremenom namjerava izgraditi šest reaktora AP1000 od Westinghousea i da će donijeti konačnu odluku o drugom setu od tri reaktora poslije, kazao je američki dužnosnik.

Izvori su rekli da će Poljska najprije odabrati tehnologiju, što bi naznačilo tko će biti partner, a naknadno će razgovarati o pojedinostima ugovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!