Poljska potpisala ugovor o kupnji 116 američkih Abramsa

04.01.2023.

20:56

Autor: HRT/Hina

Abrams M1A1

Abrams M1A1

Foto: Karolis Kavolelis / SHUTTERSTOCK

Poljska, koja graniči s Ukrajinom koja se brani od ruske agresije, potpisala je ugovor sa Sjedinjenim Državama o kupnji 116 tenkova Abrams u okviru jačanja svojih vojnih sposobnosti.

Prodaju je u prosincu odobrio američki State Department.

- Snažimo 'željeznu šaku' poljskih oružanih snaga kako bismo uspješno odvratili agresora, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak u prigodi svečanog potpisivanja ugovora u Varšavi.

Rekao je da prvi tenkovi Abrams M1A1 trebaju stići na istok Poljske do kraja godine.

Poljska je lani nabavila 250 američkih tenkova Abrams koji bi, po riječima poljskog ministra, trebali biti isporučeni do kraja 2024.

Poljski ministar je u objavi na Twitteru naveo da je vrijednost novog ugovora 1,4 milijarde dolara, od čega 200 milijuna financira američka strana u okviru pomoći Poljskoj.

Potpisivanje ugovora o drugoj pošiljci događa se više od deset mjeseci nakon početka rata u susjednoj Ukrajini koji se prošlog mjeseca prelio na Poljsku kada je raketa zemlja-zrak, najvjerojatnije ukrajinska, pala blizu granice, usmrtivši dvije osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!