Poljska se protivi prijedlogu EU-a o obveznim uštedama od 15 posto potrošnje plina

25.07.2022.

18:54

Autor: Hina/HRT

Plinovod

Plinovod

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Poljska se protivi prijedlogu EU-a o obveznim uštedama od 15 posto potrošnje plina uslijed nesigurnosti opskrbe ruskim plinom.

- Možemo razgovarati o dobrovoljnim mehanizmima, možemo razgovarati o uštedama u pojedinačnim zemljama, rekla je ministrica okoliša i klime Anna Moskwa, no dodala je da je teško pristati na opći cilj štednje "bez da se zna kakva će biti nadolazeća zima".

Kako prenosi agencija PAP, ministrica je također naglasila da su skladišta plina u Poljskoj "već puna".

Njemačka, vodeće gospodarstvo EU-a, suočava se s energetskom krizom nakon što je ruski državni energetski div Gazprom najavio da će smanjiti protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 do Njemačke na 20 posto maksimalnog kapaciteta, navodeći kao razlog popravke druge turbine.

Njemački političari strahuju da je to samo izgovor i ruska osveta za njemačku podršku Ukrajini nakon invazije Moskve, koja se suočila sa širokim sankcijama EU-a.

Ministri energetike EU-a raspravljat će u utorak u Bruxellesu o prijedlogu Komisije za smanjenje potrošnje plina od 15 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!