Poljska tvrtka povećava proizvodnju streljiva

25.03.2023.

14:02

Autor: HRT/Hina/D.M.

NATO vojnik u Poljskoj

NATO vojnik u Poljskoj

Foto: Twitter / Poland MOD

Poljski proizvođač streljiva Dezamet, dio državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), znatno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu opskrbio streljivom koje financira Europska unija. Rekao je to poljski premijer Mateusz Morawiecki uoči posjeta povjerenika EK za unutarnje tržište Thierryja Bretona tvornici.

Sedamnaest država članica Unije i Norveška ovog su se tjedna složile da će zajedno nabavljati streljivo kako bi pomogle Ukrajini i kako bi napunile vlastita skladišta. Dezamet, koji proizvodi streljivo za topništvo, minobacače i bacače granata, jedna je od 50 tvrtki za oružje u grupaciji PGZ.

- To postrojenje može računati s novim narudžbama i sredstvima, pokrenut ćemo nove proizvodne linije u ovoj tvrtki i u drugima kako bismo proizvodili municiju. Želimo umnogostručiti proizvodnju nekoliko puta što je brže moguće, rekao je Morawiecki za poljski Radio RMF na pitanje novinara o Bretonovu posjetu tvornici.

Morawiecki je kazao kako također računa da će privatne kompanije u Poljskoj povećati svoju proizvodnju streljiva. PGZ namjerava povećati broj zaposlenih za nekoliko tisuća ljudi, rekao je šef Sebastian Chwalek u petak. Grupacija trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!