13:00 / 28.04.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Poljska za kažnjavanje zemalja koje plin plaćaju u rubljima

Brojne europske države ovise o ruskom plinu

Brojne europske države ovise o ruskom plinu

Foto: Victoria Viper B / SHUTTERSTOCK

Europska unija trebala bi kazniti zemlje koje ruski plin plaćaju u rubljima, rekla je poljska ministrica za klimu, nakon što je Moskva dan prije odlučila obustaviti isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile plaćanje u ruskoj valuti.


Članice EU-a su, kako se čini, podijeljene oko pitanja kako plaćati plin bez kršenja europskih sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Brojne europske države ovise o ruskom plinu, no Poljska, najgorljivija zagovornica strogih kaznenih mjera protiv Rusije, tvrdi da bi EU trebao potpuno zabraniti kupnju ruskog plina.

- Ono što danas nedostaje su potpune sankcije na plin, to bi riješilo problem s Gazpromom, rekla je Anna Moskwa te istaknula da je problem što se sankcije ne poštuju 100%.

Prozvala je Austriju, Njemačku i Mađarsku kao glavne članice EU-a koje se protive strožim sankcijama na ruski plin.

- Računamo da će biti posljedica za te zemlje, koje plaćaju u rubljima, te da će kao njihov rezultat biti prestanak plaćanja u ruskoj valuti, rekla je.

Nije precizirala koje kaznene mjere Poljska očekuje.

Poljska državna elektroenergetska kompanija PGNiG potvrdila je u srijedu da je Gazprom obustavio isporuke plina.

Njemačka elektroenergetska tvrtka Uniper potvrdila je da će transferirati isplate za ruski plin ruskoj banci, a ne više banci sa sjedištem u Europi.

Kupci "neprijateljskih" zemalja moraju od travnja ruski plin plaćati putem posredničke banke Gazprombank koja devize prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Uniper, najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj, u srijedu je priopćio da će ruski plin i dalje stizati u Njemačku budući da prekid isporuke u Bugarsku i Poljsku ne utječe na tranzit u druge zemlje.

Uniper je ponovio da će moći nastaviti plaćati plin ruskim mehanizmom koji traži plaćanje u rubljima.

- Smatramo da je dopuna postupka plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama, što znači da su uplate moguće, rekla je financijska direktorica Tiina Tuomela, potvrdivši prošlotjednu ocjenu Europske komisije.

Što se tiče obustave plina Poljskoj, Uniper smatra da je to stvar poljske kompanije PGNiG i Gazproma i neće utjecati na tranzit plina kroz Poljsku.

- To znači da bi se svi koji plin preuzimaju, primjerice u Njemačkoj, teoretski mogli i dalje koristiti tom rutom preko cjevovoda Yamal, rekao je komercijalni direktor Unipera Niek den Hollander.

Danas je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao kako opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje te da će Mađarska plaćati ruski plin na način da stigne u Mađarsku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!