14:12 / 05.05.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Poljska želi kupiti Johnson&Johnson cjepiva od Danske

Poljska želi kupiti Johnson&Johnson cjepiva od Danske

Poljska želi kupiti Johnson&Johnson cjepiva od Danske

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Poljska želi kupiti Johnson&Johnsonovo cjepivo protiv Covida-19 od Danske, kazao je glasnogovornik vlade, nakon što je Danska isključila cjepivo iz svog programa cijepljenja zbog moguće povezanosti sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

Neke srednjoeuropske zemlje poput Poljske žele ubrzati program cijepljenja, nakon kašnjenja u dostavi cjepiva, pa zauzimaju manje oprezan stav od, primjerice, Danske. Danska je u ponedjeljak postala prva zemlja koja je zabranila cijepljenje cjepivom proizvođača Johnson&Jonhson.

Prošloga je mjeseca Danska zaustavila cijepljenje AstraZenecom, također zbog rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

Poljske vlasti kažu da su koristi od cijepljenja veće od svih mogućih rizika.

- Poljska je izrazila volju (da kupi cjepiva Johnson&Johnsona). Premijer je poslao pismo danskoj premijerki po pitanju tih cjepiva dopuštenih za korištenje na europskom tržištu, kazao je glasnogovornik vlade Piotr Muller telefonski za Reuters, potvrdivši time navod Polsat Newsa.

Muller je dodao da je Poljska spremna kupiti svako cjepivo, čije je korištenje odobreno u Europskoj uniji, uključujući AstraZenecu.

Polsat je ranije objavio kako je poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio u pismu danskoj kolegici: Ako Danska odluči prodati dio svojih zaliha (J&J-a), Poljska ih je spremna kupiti.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je 20. travnja kako je ustanovila moguću poveznicu između cjepiva Johnson&Johnsona i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih u SAD-u koji su primili spomenuto cjepivo. Međutim, EMA je istaknula kako je ukupna korist veća od rizika.

Poljska je do sada potpuno cijepila 3,1 milijun stanovnika od ukupno oko 38 milijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!