12:56 / 08.02.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Poljski ministar financija podnio ostavku zbog problema s poreznom reformom

 Tadeusz Koscinski

Tadeusz Koscinski

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poljski ministar financija Tadeusz Koscinski podnio je ostavku pod pritiskom nezadovoljstva učitelja, policajaca i drugih državnih službenika nakon stupanja na snagu izmijenjenih poreznih zakona.

Vlada konzervtivnog PiS-a obećala je da će prihodi većine kućanstava nakon porezne reforme biti veći i da će većinu tereta ponijeti oni s visokim primanjima.

Umjesto toga, učitelji, policajci i drugi državni službenici, koji u Poljskoj imaju slabe plaće, otkrili su početkom godine da im je od plaća oduzeto puno više, uglavnom zato što nisu ispunili određene obrasce.

Koscinski je u ponedjeljak preuzeo "političku odgovornost za određene nedostatke pri uvođenju novih poreznih propisa".

Vlada stranke Pravo i pravda (PiS) bila je prisiljena žurno izmijeniti kompliciranu reformu, ali među stanovništvom vlada veliko ogorčenje i politički promatrači u Varšavi drže da je pozicija premijera Mateusza Morawieckog ozbiljno uzdrmana.

Porezna reforma središnji je dio većeg paketa reformi koji je PiS nazvao "poljskim poretkom".

Premijer Morawiecki preuzet će dužnost ministra financija do imenovanja Koscinskijevog nasljednika, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik PiS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!