Poljski parlament glasao za novi zakon o medijima

11.08.2021.

22:54

Autor: M.Š./Hina/HRT

Poljski parlament

Poljski parlament

Foto: SpandowStockPhoto / Shutterstock

Poljski zastupnici glasali su u srijedu za prijedlog zakona kojim se po tvrdnjama oporbe želi ušutkati američki informativni kanal koji kritizira vladu.

Washington je upozorio da bi, ako se ne produlji licencu kanalu TVN24 u vlasništvu grupe Discovery, mogle doći u pitanje buduće investicije u Poljsku, dok oporbeni političari kritiziraju prijedlog zakona kao napad na medijske slobode.

- Današnje glasanje napad je na slobodu, napad na medije koji su neovisni o vladi, komentirao je Grzegorz Schetyna, zastupnik najveće oporbene stranke, Građanske platforme, na Twitteru.

Prijedlog zakona, koji će postrožiti zabranu da tvrtke izvan Europskog gospodarskog prostora kontroliraju poljske televizijske kuće, usvojen je s 228 glasova za, 216 protiv i 10 suzdržanih.

Prijedlog zakona sada ide na usvajanje u Senat.

Tisuće Poljaka širom zemlje prosvjedovale su u utorak protiv gušenja medijskih sloboda.

U Varšavi, jednom od oko 80 gradova u kojima su organizirani prosvjedi, ljudi su nosili transparente na kojima su bili ispisani slogani kao što je "Slobodni mediji, slobodan narod, slobodna Poljska" i "Poljska slobodna od fašizma".

- Ako se to dogodi (da TVN24 izgubi licencu)... to je kraj, nema demokracije, nema slobode govora, rekla je 66-godišnja Iwona Leliwa-Kopystynska.

- Želimo li da poljske medije može kupiti bez ikakve regulative bilo tko iz svijeta bez ikakvih prepreka?, upitao je novinare premijer Mateusz Morawiecki.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ističe da želi spriječiti da zemlje kao što su Rusija i Kina preuzmu kontrolu na poljskim televizijskim postajama, no kritičari smatraju da je pravi cilj ušutkavanje TVN24, najpopularnije news postaje u zemlji, kojoj licenca istječe 26. rujna.

Matična tvrtka te postaje, TVN, u vlasništvu je američke medijske grupe Discovery Inc. preko tvrtke registrirane u Nizozemskoj, čime su zaobišli zabranu da neeuropske tvrtke ne smiju posjedovati više od 49 posto poljskih medijskih tvrtki.

TVN je ocijenio da je prijedlog zakona, koji bi zatvorio tu rupu u zakonu, pokušaj ograničenja medijskih sloboda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!