07:22 / 07.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Poljski parlament odobrio dopisno glasanje na izborima

Foto: Slawomir Kaminski/REUTERS

Foto: Slawomir Kaminski/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Izbori predviđeni za 10. svibnja neće se održati i predsjednica donjeg doma objavit će "prvi mogući datum" novih izbora, rekli su Kaczynski i Gowin.
Predsjednički izbori u Poljskoj, koji su se trebali održati u nedjelju 10. svibnja, a za koje je oporba tražila odgodu zbog pandemije - odgođeni su i još se ne zna kada će se održati, rekli su u srijedu navečer predsjednik stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski i njegov koalicijski partner Jaroslaw Gowin.

Izbori predviđeni za 10. svibnja neće se održati i predsjednica donjeg doma objavit će "prvi mogući datum" novih izbora, rekli su Kaczynski i Gowin u zajedničkoj izjavi na Twitteru. No nisu rekli ništa o tome kada bi to moglo biti.

Prema Ustavu i nedavno donesenom zakonu, izbori bi se mogli organizirati 17. ili 23. svibnja.

PiS je htio organizirati izbore što prije kako bi, tvrde analitičari, zajamčio pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je bio član PiS-a.

Lijeva i centristička oporba oštro su kritizirale PiS-ovo stajalište zbog javnozdravstvenih razloga u uvjetima epidemije. PiS je uzvratio prijedlogom o dopisnom glasovanju svih birača.

Kaczynski i Gowin imali su različita mišljenja o datumu izbora. Gowin, predsjednik manje stranke Porozumjenie (Sloga), nije bio za održavanje izbora 10. svibnja, a Kaczynski jest. Taj sukob se ne spominje u njihovoj izjavi.

- Predsjednica Sejma objavit će prvi mogući nadnevak novih predsjedničkih izbora, dodaje se u izjavi.

Dvije stranke dodaju da će se izbori provesti dopisnim putem i da Gowinova stranka najavljuje potporu zakonu kojim se utvrđuju uvjeti za dopisno glasovanje, ali u dogovoru s PiS-om ujedno predlaže njegove izmjene.

Tako je koalicija na vlasti uspjela izbjeći sukob zbog kojeg je mogla izgubiti većinu. Gowinova stranka Sloga ima 18 zastupnika u Sejmu, donjem domu parlamenta, gdje konzervativna većina ima samo 235 od 460 zastupničkih mjesta.

Poljski parlament odobrio dopisno glasanje na izborima

Donji dom poljskog parlamenta je odobrio zakon koji omogućuje održavanje ovogodišnjih predsjedničkih izbora dopisnim načinom.

Donji dom je zakon usvojio s 236 glasova 'za' i 213 'protiv', a 11 zastupnika bilo je suzdržano. Da bi mjera stupila na snagu treba ju još potpisati predsjednik.

Poljska je prema tom zakonu trebala održati dopisno glasanje u nedjelju, no to se neće dogoditi.

Čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski u srijedu navečer je objavio da se izbori odgađaju, a zamjenik premijera Jacek Sasin je u četvrtak rekao kako je najraniji mogući datum lipanj.

Kritičari strahuju da bi na brzinu pripremljeno dopisno glasanje, omogućeno usvojenim zakonom, moglo rezultirati izborima koji nisu pošteni i demokratski, piše Reuters.

PiS je htio organizirati izbore čim prije kako bi, tvrde analitičari, zajamčio pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je bio član PiS-a.

Lijeva i centristička oporba oštro su kritizirali PiS-ovo stajalište zbog javnozdravstvenih razloga u prilikama epidemije. PiS je uzvratio prijedlogom o dopisnom glasovanju svih birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!