17:10 / 17.12.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Poljski parlament prihvatio kontroverzni zakon o medijima

Oporba upozorava da će novi zakon otežati rad informativnog kanala TVN24

Oporba upozorava da će novi zakon otežati rad informativnog kanala TVN24

Foto: Kuba Stezycki / REUTERS

Poljski parlament prihvatio je zakon o medijima za koji kritičari kažu da je ponajprije usmjeren protiv televizijskog informativnog kanala TVN24 u vlasništvu američke medijske kuće Discovery, što bi moglo izazvati diplomatski spor sa SAD-om.

Zakon, koji nije bio na rasporedu za glasanje, ali je uvršten u posljednji trenutak, sada ide na potpisivanje predsjedniku Andrzeju Dudi.

Oporbeni zastupnici tvrde kako je glasanje održano mimo procedure, da je stoga protupravno i predstavlja kršenje demokratskih standarda.

Također upozoravaju da će izmjenom pravila o stranom vlasništvu otežati rad informativnog kanala TVN24 američke medijske kuće Discovery.

Početkom godine je predloženi zakon izazvao svađu između Poljske i SAD-a, a osim u Washingtonu, kritizirala ga je i Europska unija.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je cilj zakona spriječiti utjecaj zemalja poput Rusije i Kine na poljske medije.

Matična tvrtka TVN24 je TVN koja je u vlasništvu Discoveryja, ali je registirana u Nizozemskoj kako bi se zaobišla odredba prema kojoj investitor izvan Europe ne smije imati više od 49 posto vlasništva u poljskim medijskim kućama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!