18:26 / 02.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Poljski premijer: COVID-19 je bolest "poput svake druge"

Foto: Slawomir Kaminski/REUTERS, arhiva

Foto: Slawomir Kaminski/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Poljski predsjednički izbori trebali su biti održani 10. svibnja, ali su odgođeni zbog pandemije covida-19.
Poljski premijer Mateusz Morawiecki kazao je danas da se Poljaci ne bi trebali bojati izlaska na drugi krug predsjedničkih izbora 12. srpnja jer je COVID-19 postao bolest "poput svake druge".

Trenutni predsjednik Andrzej Duda, stranački kolega Morawieckog iz nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) suočit će se u drugom krugu izbora s centrističkim gradonačelnikom Varšave Rafalom Trzaskowskim.

Prvi krug izbora održan je u nedjelju. Duda je dobio 43,5 posto glasova, a Trzaskowski 30,56 posto.

Poljska se uspješno bori s pandemijom koronavirusa te je do sada zabilježeno manje od 1.500 smrtnih slučajeva u zemlji s oko 38 milijuna stanovnika. Danas  je 371 novi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen u Poljskoj.

- Ovo je sada bolest za koju možemo reći da je poput svake druge. Samo čekamo cjepivo, kazao je Morawiecki, prenosi javna novinska agencija PAP.

- I institucije koje procjenjuju prvi krug izbora, potvrdile su da je bio organiziran na vrlo prikladan način. Nemojmo biti uplašeni sudjelovanja u drugom krugu izbora, dodao je.

Dudin reizbor bitan je za nastavak vladine reforme pravosuđa, za koju Europska komisija kaže da ugrožava vladavinu prava.

Ranije ovoga tjedna Morawiecki je apelirao pogotovo na starije Poljake da izađu na izbore, poručivši im da ih pandemija ne bi od toga trebala odvratiti.

Poljski predsjednički izbori trebali su biti održani 10. svibnja, ali su odgođeni zbog pandemije COVID-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!