Poljski premijer kaže da Putin želi uništiti NATO

10.02.2022.

19:43

Autor: V.G./Hina/HRT

 Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki

Foto: Daniel Leal / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi "uništiti NATO", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki nakon sastanka s britanskim kolegom Borisom Johnsonom u Varšavi u četvrtak.


- Putinov politički cilj je uništiti NATO i iz tog razloga važno je da pokažemo kako smo jedinstveni, rekao je Morawiecki.

Dodao je da u NATO-u vlada snažno razumijevanje u pogledu napetosti na njegovu istočnom krilu.

Johnson je rekao da ni Poljska niti Britanija ne mogu prihvatiti svijet u kojem snažan susjed može zastrašivati ili napadati druge.

Naglasio je da Poljska ima ključnu ulogu u europskoj sigurnosti.

Lekcija proteklih stotinu godina bila je da kada je Poljskoj prijetila nestabilnost, rat i agresija, tada su svi bili ugroženi, rekao je britanski premijer.

Nakon sastanka, dvojica čelnika posjetili su vojarnu u Varšavi gdje su smješteni britanski vojnici. Britanski vojnici pomažu poljskim snagama u jačanju granice s Bjelorusijom od prosinca.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je u ponedjeljak da će poslati još 350 vojnika u Poljsku.

Johnson se sastao i s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!