Poljski stav: Zapadni Balkan po standardnoj proceduri u EU

13.06.2022.

08:46

Autor: IMS/M.Š./HRT

Lukasz Jasina, glasnogovornik poljskog Ministarstva vanjskih poslova

Lukasz Jasina, glasnogovornik poljskog Ministarstva vanjskih poslova

Foto: HTV / HRT

O mogućnosti ulaska Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana preko reda u Europsku uniju zbog odvraćanja od ruskog utjecaja, o stajalištu Poljske o promjeni izbornog zakona u BiH i konstitutivnosti Hrvata te o podjelama u EU-u oko pristupa Rusiji, HRT-ov reporter Branimir Farkaš razgovarao je s glasnogovornikom Ministarstva vanjskih poslova Poljske, Lukaszom Jasinom.

Neke članica EU-a žele ubrzati ulazak zapadnobalkanskih zemalja u EU, a kako bi se smanjio ruski utjecaj.

- Poljska podupira ubrzani pristup EU-u samo jedne zemlje, a to je Ukrajina. Kada je riječ o zapadnom Balkanu, podupiremo njihovo pravo da imaju pravo na članstvo u EU, baš kao i Ukrajina, poručio je.

No, ističe da, što se tiče ubrzanja procesa integracije, nisu posve sigurni je li to pravi put.

- Za sada smo skloniji standardnoj proceduri, no nećemo nikome zatvoriti vrata za ulazak za EU, iznio je Lukasz Jasina stav Poljske.

Postavlja se i pitanje Hrvata i njihovog položaja u BiH, a vezano uz izborni zakon i promjene toga zakona.

- Nakon francuskog veta prije nekoliko godina, postigli ste velik napredak. Moramo EU vrata otvoriti državama s Balkana, ali njihova je odluka hoće li pristupiti ili ne. Poljska je itekako svjesna kritične situacije u BiH i podupire provođenje Daytonskog sporazuma kao i 1995. godine. Podupiremo jedistvenu BiH sa zajamčenim istim pravima za Srbe, Bošnjake i Hrvate. Moramo poduprijeti BiH da spriječi bio kakav sukob u toj zemlji. Mislim da će u BiH u budućnosti biti bolje i da se država neće raspasti, dodaje.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!