12:25 / 07.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Poljski zastupnici formalno izglasali izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom

Poljska granica

Poljska granica

Foto: Kacper Pempe / REUTERS

Poljski parlament formalno je izglasao u ponedjeljak navečer izvanredno stanje, uvedeno uz granicu s Bjelorusijom zbog priljeva migranata.

Parlament je formalno potvrdio izvanredno stanje, prvi puta od komunističkih dana u Poljskoj, s 247 glasova protiv ukidanja predsjednikove uredbe, 168 za ukidanje i 20 suzdržanih.

Uoči glasanja, premijer Mateusz Morawiecki pozvao je parlamentarce na jedinstvo.

- Danas možemo vidjeti da scenariji koji se pišu u Moskvi i Minsku ugrožavaju naš suverenitet i sigurnost poljske države, rekao je.

Poljski predsjednik Andrzej Duda proglasio je izvanredno stanje u toj regiji u četvrtak, u trajanju od trideset dana.

Uredba se odnosi na 183 općine u kojima je ograničeno kretanje, kao i pravo na okupljanje.

- Odluka o izvanrednom stanju nije isljučivo preventivna, nego omogućuje brzo kretanje sigurnosnih snaga u slučaju nepredvidivih aktivnosti s druge strane granice. Predsjednik je odnio odluku nakon brojnih sastanaka s članovima vlade, zapovjednicima oružanih snaga i specijalnih službi, rekao je Pawel Soloch, šef Ureda za nacionalnu sigurnost poljskog predsjednika.

Poljska i Europska unija optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da potiče stotine migranata da prijeđu na poljski teritorij kako bi izvršio pritisak na Uniju zbog sankcija koje je nametnula Minsku. Vlada u Varšavi optužuje ga da namjerno i na organiziran način dovodi izbjeglice iz kriznih područja na vanjsku granicu EU-a.

- Znamo da bjeloruske službe daju migrantima hranu i pomoć na granici u nastojanju da ilegalno uđu u Poljsku, rekao je ranije Morawiecki.

- To nije samo diplomatski sukob, to je pokušaj kršenja integriteta poljske države, suvereniteta naših granica, i mi ne možemo i nećemo to dopustiti, naglasio je Morawiecki pred parlamentom.

Lukašenko je krajem svibnja najavio da Minsk više neće sprečavati migrante da putuju u EU.

Zapadne sankcije uvedene su Bjelorusiji kao odgovor na optužbe da izbori koji su Lukašenku omogućili novi mandat nisu bili pošteni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!